Jaakko Puolakka sulkee ravintoloidensa ovet ja lomauttaa työntekijät – Lapin ravintoloissa pelätään, että työvoimapula pahenee entisestään

Rajoitukset tiukentuvat leviämisalueilla ja tuovat lisää haastetta ravintola-alalle, jota pandemia on ehtinyt runnella jo useaan otteeseen. Työntekijöille toivotaan lisää ansioturvaa äkillisissä muutostilanteissa.

Rovaniemeläinen ravintoloitsija Jaakko Puolakka kertoo videolla tunnelmia uusista koronarajoituksista
Rovaniemeläinen ravintoloitsija Jaakko Puolakka kertoo videolla tunnelmia uusista koronarajoituksista

Tiukentuneet ravintolarajoitukset aiheuttavat lomautuksia ja irtisanomisia lukuisissa ravintoloissa. Huomisesta tiistaista lähtien anniskelu loppuu kello 17. Anniskelu- ja aukioloaikojen rajoitukset koskevat epidemian leviämisalueita.

Niissä yrityksissä, joissa alkoholin myynti on päätoimiala, ovet on suljettava kello 18. Ruokaravintolat voivat olla auki kello 20:een, jos asiakkailta edellytetään koronapassia. Ruokaviinejä ei pöytiin kuitenkaan enää tuoda kello 17 jälkeen. Nyt voimaan tulevat rajoitukset ovat voimassa 20. tammikuuta saakka.

Esimerkiksi Lapissa, jossa matkailukausi on kuumimmillaan, monet ravintolat joutuvat pistämään ovet säppiin ja miettimään vaihtoehtoja myös ruokailujen järjestämiseksi.

Rovaniemellä kahta anniskeluravintolaa, Grandea ja Iloista Ilvestä, pyörittävä Jaakko Puolakka sulkee ravintolansa ja lomauttaa seitsemän työntekijää.

– Ei hymyilytä yhtään. Koronapassi mahdollisti kuitenkin ravintoloiden pitämisen auki, vaikka myynti laskikin tuolloin normaalista noin 30–40 pinnaa. Ainahan ravintoloitsijoita on jostain syytetty, nyt se on koronan levittäminen, sanoo 30 vuotta ravintola-alalla ollut Puolakka.

Lapin tunturikeskuksissa on menossa vielä joulunajan vilske ja juuri uuden vuoden sesonki juuri alkamassa. Vuokrafirmojen välittämiä keikkatyöläisiä on paljon.

– Kyllähän tämä tilanne huolestuttaa eikä ihan vähänkään. Lomautuksia ja irtisanomisia tulee täälläkin heti arviolta useita kymmeniä, myöhemmin vielä enemmän, sanoo Levillä työskentelevä Jani Mantere, joka on myös PAMin hotelli- ja ravintola-alan ammattiosaston puheenjohtaja Tunturi-Lapissa.

Alan vetovoima huolettaa

Lappilaisravintoloissa on jo pitkään ollut huolena vaikeutuva ravintola-alan työntekijäpula. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 majoitus- ja ravitsemustoiminta työllisti Lapissa noin 4000 ihmistä, nyt määrä on PAMin arvion mukaan noin 3500.

– Todella ikävää, kun ajattelee kuinka hankalaa rekrytointi on muutenkin ollut tänä talvena. Monille nuorille työntekijöille ei ole myöskään ehtinyt kertyä ansiosidonnaisen päivärahan saamiseen vaadittavaa työssäoloa, Jani Mantere harmittelee.

Torniossa toimivan Park Hotelin johtaja Heidi Ylläsjärvi kertoo, että hotelliin on toistaiseksi tulossa lähipäivinä muutamia ulkomaalaisryhmiä, joiden saapuminen kuitenkin varmistuu lopulta hyvinkin viime tingassa.

– Ravintola pidetään auki iltakahdeksaan, toki take away -ruokaakin saa halutessaan. Henkilökunnan lomautuksesta ei ole toistaiseksi tehty päätöstä, mutta se voi olla todennäköistä.

MaRa kantelee rajoituksisista, myös työntekijöiden ansioturva puhuttaa

Kiivaan loma- ja matkailusesongin keskellä aukiolo- ja anniskelurajoitusten ulottamista ruokaravintoloihin on pidetty alalla kohtuuttomana.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry kertoi maanantaina aikovansa kannella ruokaravintoloita koskevista rajoituksista, koska valtioneuvosto ei ole yhdistyksen mielestä esittänyt niille riittäviä perusteita.

– Valtioneuvosto on sivuuttanut THL:n lausumat ruokaravintoloiden vähäriskisyydestä. Ruokaravintoloita koskevat rajoitukset aiheuttavat suuret myyntitulojen menetykset ravintoloille sekä toimeentulon vaikeutumisen yrittäjille, työntekijöille ja heidän perheilleen, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Palvelualojen ammattiliitto PAMissa on kannettu huolta ravintolatyöntekijöiden toimeentulosta pandemian aikana.

– Olemme peräänkuuluttaneet muun muassa sitä, että ansiopäivärahan viiden päivän omavastuuaika tulisi nyt pikaisesti poistaa ja työttömyysturvan tasoa nostaa nykyisestä, sanoo PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 28.12. kello 23 saakka.