Hyppää sisältöön

Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan on palautumassa ennalleen Kokkolan ensi- ja turvakodissa – käynnit etenkin avopalveluissa lisääntyneet reippaasti

Korona-ajan pitkittyessä lapsiperheiden hakeutuminen turvaan on vähentynyt. Pelkona on, että tilanteesta kärsivät etenkin lapset.

Kokkolassa turvakodin viidestä huoneesta vähintään kolme on ollut tänä vuonna lähes koko ajan käytössä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan tai sen uhkaan on palautumassa ennalleen ensi- ja turvakodissa Kokkolassa. Ensimmäisenä koronavuonna asiakasmäärä väheni selvästi alle sadan, mutta nyt apua jo haetaan.

– Koronapelon takia ei ehkä uskallettu hakeutua hoitoon. Tai kun kaikki perheenjäsenet olivat kotona, ei päästykään pakoon väkivaltaa, arvelee Aina-yksikön johtaja Jessica Sundström.

Tänä vuonna Kokkolan ensi- ja turvakodista on hakenut apua jo yli sata ihmistä. Turvakodin viidestä huoneesta vähintään kolme on lähes koko ajan käytössä.

Asiakaskunnassa on aiempaa enemmän iäkkäämpiä. Yli 60-vuotiaita turvakotiin saapui tänä vuonna kahdeksan. Heidän tuloonsa on usein syynä väkivaltainen ja sairas puoliso tai lapset.

Myös miehet ovat hakeutuneet turvakotiin tavallista useammin Kokkolassa. Tänä vuonna heitä on kuusi, kun edellisvuonna ei yhtään.

Turvakodista arvioidaan, että tieto palvelusta kulkeutuu nyt paremmin eri viranomaisilta apua tarvitseville.

Myös avopalveluissa käynnit ovat lisääntyneet reippaasti viime vuosina.

Korona-ajan pitkittyessä lapsiperheiden hakeutuminen turvaan on vähentynyt, sanoo sosiaalityöntekijä ja Aina-yksikön johtaja Sundström.

– Pelkona onkin, että tilanteesta kärsivät etenkin lapset. Perheitä ja lapsia on tullut vähemmän korona-aikana asiakkaiksi. Kodista ei pääsekään niin helposti pois eli väkivallantekijä voi estää muita lähtemästä.

Turvakotiin voivat hakeutua kaikki lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevat. Lapsiperheiden lisäksi myös yksinäinen aikuinen pääsee avun piiriin.

Lue myös: