Hyppää sisältöön

Englannin kanaalissa on kuollut tänä vuonna ennätysmäärä ihmisiä – ja ratkaisujen puuttuessa alkava vuosi voi tuoda lisää uhreja

27 ihmisen kuolema suuronnettomuudessa marraskuussa herätti Britannian kansan Englannin kanaalin siirtolaistilanteeseen. Ratkaisuja vaikeuttavat sekä poliittisen tahdon puute että pakolaislainsäädäntö.

Folkestonen Grand Burstin - hotelli on tarjonnut siirtolaisille hätämajoitusta. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

FOLKESTONE Lapset leikkivät rannan aalloissa lauhana joulukuun päivänä Sunny Sands-rannalla Folkestonessa Englannin kaakkoisrannikolla. Ranska siintää horisontissa vain 50 kilometrin päässä.

Folkestonessa asuvalle David Harelle on ollut shokki, että paikallisille niin ystävällinen meri on muuttunut tragedioiden näyttämöksi.

– Suurin osa ihmisistä on hyvin järkyttyneitä. Ei kukaan halua 27 ihmisen kuolevan. Osa heistä oli hyvin nuoria, eläkkeellä oleva valokuvaaja kertoo.

Folkestonessa asuva David Hare on järkyttynyt merellä tapahtuneista kuolemantapauksista. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Kolme marraskuun turman uhreista oli lapsia. Koko vuonna 35 kanaalin yritystä ylittänyttä siirtolaista sai surmansa merionnettomuuksissa.

Järkytyksen lisäksi vallalla on tyytymättömyys hallitukseen. Lontoosta päiväreissulle tullut Dionne Findley toivoo laajempaa valvontaa.

– En ymmärrä miksi emme valvo vesiämme paremmin. Ihmiset eivät ylittäisi kanavaa turvattomilla tavoilla, jos ihmissalakuljettajat saataisiin kiinni ja heille annettaisiin kovat rangaistukset, Findley sanoo.

Matkaa Britannian puolelta Ranskaan on Folkestonessa vain viitisenkymmentä kilometriä. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Ylittäjien määrä kasvaa kun muut reitit tukitaan

Tragedioista tuli tänä kuluneena vuonna lähes väistämättömiä, sillä ylitystä yrittävien siirtolaisten määrä on kasvanut rajusti. Ainakin 26 000 siirtolaista ylitti kuluneena vuonna Englannin kanaalin pienaluksilla. Määrä on yli kolminkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Lähes kaikki kanaalin ylittäjät hakevat Britanniasta turvapaikkaa. Kasvaneen ylittäjämäärän takana on lähtömaiden huonontunut tilanne.

Britanniaan matkustaminen on vaikeutunut monin tavoin muun muassa koronapandemian ja Ranskan puolella tiukentuneen satamavalvonnan vuoksi.

Samalla ihmissalakuljettajat ovat yhä useammin ryhtyneet tarjoamaan ylitystä merikelvottomilla ilmatäytteisillä veneillä.

Oxford Migration Observatoryn tutkija Peter William Walsh selvittää, että lähes kaikki pienveneillä Britanniaan saapuneet hakevat turvapaikkaa. Walshin mukaan hakijoita tulee nyt ennen kaikkea Iranista, Eritreasta ja Syyriasta. Hakemusten hyväksymisprosentti on korkea. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Myös Britannian EU-ero brexit on osasyy, kertoo Oxford Migration Observatoryn tutkija Peter William Walsh.

– Turvapaikanhakijat kertovat haastatteluissa tietävänsä sen, että Britannia ei ole enää EU:n turvapaikkasääntöjen piirissä. He uskovat, että heitä ei palauteta Ranskaan, jos he pääsevät Britannian kamaralle, tohtori Walsh kertoo.

Sunny Sands -ranta Folkestonessa on paikallisten kokoontumispaikka, jolle on saapunut lukuisia siirtolaisten aluksia. Rannalla on nähty siirtolaisia vastustavia ja heitä puolustavia mielenilmauksia. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Britannia ei ole onnistunut sopimaan uusista palautussäännöistä EU:n tai yksittäisten jäsenmaiden kanssa. Tänä vuonna vain viisi turvapaikanhakijaa on palautettu Britanniasta EU-maihin, kun edellisvuosina määrä on ollut vuositasolla useita satoja.

Politiikka ja siirtolaislait ratkaisujen tiellä

Britannian vetovoima tuskin katoaa, sillä siirtolaisia houkuttelevat maahan niin sukulaissuhteet kuin helpoksi koettu englannin kieli.

Pakolaisjärjestöt toivovat ratkaisuksi turvallisia reittejä turvapaikan hakemiseen: joko niin että Britanniaan järjestettäisiin väliaikainen viisumi - tai niin että hakemus tehtäisiin Euroopan mantereen puolella suurlähetystöissä.

Siirtolaisuutta tutkiva tohtori Walsh ei usko tämän ratkaisun etenevän.

– En ole nähnyt poliittista tahtoa tähän. Hallitus katsoo tällaisen johtavan hakemusten määrän nousuun. Britannia pyrkii monien muidenkin hallitusten tavoin vähentämään turvapaikanhakijoiden määrää, arvioi Walsh.

Britannian hallitus pyrkii sen sijaan koventamaan valvontaa ja lainsäädäntöä.

Rannikon jatkuva valvominen Ranskan puolella on kuitenkin käytännössä mahdotonta lähes kahdensadan kilometrin alueella.

Alusten käännyttämisen tiellä ovat niin lailliset esteet kuin turvallisuuskysymykset.

Britannian hallitus on suunnitellut jopa veneillä saapuvien turvapaikanhakijoiden asettamista rikossyytteisiin, jotta kanaalin ylitysinto vähenisi.

Oxford Migration Observatoryn Peter William Walsh näkee tämän lähestymistavan vaikeana.

– Se sotii YK:n pakolaissopimusta vastaan. Lisäksi pelotteen luominen ei toimi, jos tieto mahdollisista syytteistä ei kantaudu siirtolaisten korviin.

Turvapaikanhakijoita muita Euroopan suuria maita vähemmän

Britanniassa turvapaikanhakijoiden määrä on huomattavasti pienempi kuin muissa suurissa Euroopan maissa. Suurin osa pakolaisista jää Ranskaan tai esimerkiksi Saksaan, eikä lähde yrittämään kanaalin ylitystä.

Syyskuun lukujen mukaan noin 37 000 haki Britanniasta turvapaikkaa vuoden aikana. Saksassa hakijoiden vuosimäärä oli viimeisimpien lukujen mukaan yli 120 000 ja Ranskassa reilut 93 000.

Samalla kokonaismaahanmuuton taso Britanniassa on vähentynyt miinusmerkkiseksi niin EU-eron kuin koronaepidemian vuoksi.

Siirtolaiset jakavat kuitenkin mielipiteitä. Folkestonen rannoilla on nähty siirtolaisten vastustajia, jotka videoivat tulijoita ja tiukkaavat heiltä syitä Britanniaan saapumiseen.

Alueella toimii myös aktiivisia pakolaisjärjestöjä, jotka auttavat turvapaikanhakijoita ja tarkkailevat rannikkovartioston toimia.

Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

David Hare katsoo, että vallitseva tunne on huoli kanaalin ylityksen yrittäjistä.

– Minun puolestani he saavat tulla, kunhan menevät töihin ja maksavat veronsa. En haluaisi olla heidän kengissään myrskyisenä päivänä, sillä kanaali on vaarallinen.

Britannian rajaviranomaisten pelastamia siirtolaisia Doverissa joulukuussa 2021. Kuva: Stuart Brock / AOP

Pelkona Englannin kaakkoisrannikolla on se, että tragedioita nähdään myös alkavana vuonna, sillä kanaalin ylitysinto ei näytä laantuneen edes talvikuukausina.

Pelkästään jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä rannikolle saapui 150 siirtolaista.

Lue myös: