Hyppää sisältöön

Talousvaikeuksissa räpiköivä SaPKo sai Savonlinnalta 50 000 euron oljenkorren: "Toiminnan loppumisen uhka on yhä olemassa"

Rahat käytetään verojen ja palkkojen maksuun. Kaupunki edellyttää SaPKolta talouden tervehdyttämisohjelmaa.

SaPKon talous on puskenut viime aikoina voimalla seinään. Kuva: Kati Rantala / Yle

Savonlinnan kaupunki on myöntänyt jääkiekon Mestiksessä pelaavalle SaPKolle eli Savonlinnan Pallokerholle kertaluonteisen 50 000 euron tuen. Asiasta päätti kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kokouksessaan maanantaina.

Seuran talouspäällikkö Jorma Repo on tyytyväinen kaupungin myönteiseen päätökseen, mutta korostaa, että seuran talouskriisi on kaikkea muuta kuin ohi ja valitusajan takia tuki tulee maksuvaiheeseen vasta kolmen viikon kuluttua.

– Totta kai avustus on merkittävä, mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta, että tilanne on yhä kriittinen, Repo sanoo ja laskee, että tukisumma vastaa noin kolmasosaa rahamäärästä, jonka seura tarvitsisi akuuttien talousvaikeuksien selättämiseen.

– Toiminnan loppumisen uhka on yhä olemassa, Repo jatkaa.

Korona ei yksin ei selitä tilannetta

Korona-aikana yleisömäärä on SaPKon mukaan romahtanut kolmannekseen entisestä, kun pandemian lisäksi valtakunnallisen C More -kanavan televisioinnit ovat vähentäneet maksavaa yleisöä. Talouskriisin taustalla on kuitenkin pitkä luisu.

– On selvää, että korona tai mikään muu yksittäinen asia ei tilannetta selitä. Tämä on monen tehdyn ja tekemättömän asian summa, Repo sanoo.

– Olen itse ollut talouspäällikön tehtävässä vähän yli vuoden talouslukuja katsomassa, enkä minä halua historiaan hyppiä kenenkään varpaille. Mutta selvää on, että ei voi piirtää, jos ei ole liitua, Repo sanoo.

SaPKo painottaa tukihakemuksessaan, että tukea ei käytetä vanhojen velkojen lyhentämiseen, vaan välittömien verojen ja palkkojen maksuun. SaPKo työllistää nykyään 13 ihmistä.

Elinkeinojaosto perustele yksimielistä myönteistä päätöstään sillä, että vuonna 1929 perustettu perinteikäs seura on kaupungin tunnetuimpia brändejä Oopperajuhlien ohella, ja seuralla on myös erittäin vilkasta junioritoimintaa.

Kaupunki edellyttää SaPKolta talouden tervehdyttämisohjelmaa ja toiminnan sopeuttamista realistisiin yleisömääriin. Repo sanoo suoraan olevansa seuran nykyisestä tilanteesta "ahdistunut".

– Sitähän se merkitsee, että kassavirta pitäisi saada riittämään, eikä jatkossa oltaisi tällaisten avustusten varassa. Minun matematiikkani ei riitä sanomaan, onko edes Mestistä mahdollista pelata silloin Repo sanoo.

Juttua ja otsikkoa muokattu ja täydennetty kauttaaltaan 28.12. klo 10.00 Jorma Revon haastattelun perusteella.