Hyppää sisältöön

Tehohoidon professori Matti Reinikainen: Tehohoidon tilanne on hyvin hallinnassa – epidemia painottuu Etelä-Suomeen

Reinikaisen mukaan vielä ei voi ennakoida, kuinka paljon omikronmuunnos vie väkeä sairaalaan. Tehohoidon tarve on nyt suurinta HUSin erityisvastuualueella.

Matti Reinikainen on puheenjohtajana tehohoidon COVID-koordinaatioryhmässä. Kuva lokakuulta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tehohoidon tilanne on hyvin hallinassa. Tätä mieltä on anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

– Joulunpyhinä koronaan liittyvä tehohoidon tarve kasvoi HUSn alueella, mutta vastaavasti hieman pieneni muualla. Kokonaisuutena tilanne on pysynyt aika lailla ennallaan, Reinikainen sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Reinikainen on puheenjohtajana tehohoidon COVID-koordinaatioryhmässä.

On esitetty arvioita siitä, että helposti leviävä omikronmuunnos veisi ihmisiä lähiviikkoina sairaalaan. Reinikainen ei osaa ottaa vielä asiaan vahvaa kantaa.

– Emme pysty sitä vielä varmuudella ennakoimaan. On viitteitä siitä, että omikronin vuoksi harvemmin ajaudutaan sairaalahoitoon, Reinikainen sanoo.

Hänen mukaansa omikron on kykenevä aiheuttamaan lievää tautia sellaisille ihmisille, joilla on jo vastustuskykyä koronaa vastaan joko rokotusten tai taudin sairastamisen ansiosta.

– Emme tiedä, onko omikron lievempi myös heille, joilla ei ole vastustuskykyä ennestään.

Epidemia keskittyy Etelä-Suomeen

Viime viikkoina tehohoidossa ei ole ollut paljoa alueellisia eroja. Nyt asia näyttäisi muuttuneen.

– Viime päivinä näyttää siltä, että epidemia keskittyy voimakkaammin Etelä-Suomeen. Kaikkein eniten tehohoidon tarvetta on HUSin erityisvastuualueella eli HUSin sairaaloissa sekä alueen keskussairaaloissa eli Kotkassa, Lappeenrannassa ja Lahdessa.

Reinikaisen mukaan vielä ei ole kantautunut sellaista tietoa, että hoitohenkilökunta olisi sairastunut laajasti.

–Mutta tässä toden totta on yksi huolenaihe. Tämä herkästi leviävä omikronvirus sairastuttaa mitä todennäköisemmin myös hoitohenkilökuntaa ja siten asettaa sairaalat hankalaan haasteeseen.

Hiljattain kerrottiin (siirryt toiseen palveluun), että noin joka kolmas suomalainen kantaa APOE4-geenimuotoa, joka altistaa Alzheimerin taudille. Havaintojen mukaan sama geenimuoto yhdistyy myös koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin.

Reinikaisen mukaan asian merkitys koko koronakokonaisuudessa on vielä epäselvä.

Lue myös: