Hyppää sisältöön

Kolme uutta pelastusasemaa aloittaa vuodenvaihteessa Kuopiossa – pelastuslaitoksen mukaan Petosen pelastusasema hyödyttää koko Pohjois-Savoa

Uudet pelastusasemat aloittavat Kuopion Petosella, Itkonniemellä ja Nilsiässä. Vanhoilla paloasemilla on sisäilmaongelmia, ja Kuopiossa myös kaupungin kasvu on lisännyt painetta uusia asemaverkostoa.

Pelastusyksikkö PS 111 on uudenvuodenaatosta alkaen sijoitettu Petosen uudelle pelastusasemalle. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Petosen pelastusasema on yksi kolmesta Kuopiossa vuodenvaihteessa toimintansa aloittavasta uudesta pelastusasemasta.

Ajoneuvohallissa on ambulanssin lisäksi Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusyksikkö PS 111, joka siirtyi uuteen talliinsa kivenheiton päästä. Vanhat vuokratilat olivat Pelastusopiston kurssihotellin yhteydessä, eikä lähtö hälytyksen sattuessa sujunut aivan hetkessä.

– Siellä jouduttiin menemään monen sähköoven kautta ja kierreportaita pitkin ulos kalustohalliin. Lähtöaika nopeutuu täällä varmasti huomattavasti, myhäilee palopäällikkö Petteri Hynönen.

Petosen lisäksi uusi pelastusasema otetaan vuodenvaihteessa käyttöön Kuopion Itkonniemellä ja Nilsiässä.

Paloesimies Mika Lassilan (vas.) ja palomies-ensihoitaja Jukka Paavolan uusi tukikohta on Petosen pelastusasema Etelä-Kuopiossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

"Ei ajella pillit päällä ihan miten sattuu"

Itkonniemen uutta asemaa perustellaan kaupungin kasvulla ja toimintavalmiusajan lyhentymisellä. Hynösen mukaan esimerkiksi satamaan ja Kuopion keskustaan ei ole aiemmin päästy tarpeeksi nopeasti pääpelastusasemalta Neulamäestä.

Uuden pelastusaseman tulo Itkonniemelle on jo etukäteen herättänyt alueen asukkaissa huolta öisen metelin lisääntymisestä. Palopäällikkö haluaa kuitenkin rauhoitella asukkaita.

– Asukkaat pyritään ottamaan huomioon, eikä siellä ajella pillit päällä ihan miten sattuu.

Palopäällikkö Petteri Hynösen mukaan hälytysajat Kuopion keskustassa nopeutuvat uuden Itkonniemen pelastusaseman myötä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Nilsiässä tarpeen uusiin tiloihin aiheuttivat entisen paloaseman sisäilmaongelmat. Vastaavanlaisia ongelmia on ollut muillakin vanhoilla paloasemilla.

– Hyvä, että saadaan uusia, sisäilmaltaan turvallisia asemia, Hynönen kiittelee.

Uusia asemia on aiemmin rakennettu muun muassa Kiuruvedelle ja Pielavedelle. Parhaillaan suunnitelmissa on uusi asema myös Siilinjärvelle, Varkauteen ja Leppävirralle.

Asemista hyötyä koko maakunnalle

Vaikka Petosen pelastusasema sijaitsee Kuopiossa, sen luvataan hyödyttävän myös ympäröivää maakuntaa.

Asemalle tulee koko Pohjois-Savon pelastuskaluston huolto- ja korjauspaja sekä raskasta pelastuskalustoa, kuten esimerkiksi uusi koura-auto. Autossa on yli 20 metriä pitkä puomi ja koura, jolla pystytään repimään auki vaikka talon peltikatto.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen uusi koura-auto on käytettävissä ympäri maakuntaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Palopäällikkö Petteri Hynösen mukaan asemalle on tulossa myös muuta, koko maakuntaa hyödyttävää kalustoa.

– Erilaista konttikalustoa, esimerkiksi vaahtokontti ja huoltokontti, eli tavaraa, jota laitetaan tarvittaessa hälytyksille mukaan ympäri maakuntaa.

Petosen pelastusasemalla huolletaan ja korjataan jatkossa koko Pohjois-Savon pelastuskalusto. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Uudet asemat ovat puhtaita pelastusasemia

Pohjois-Savon pelastuslaitos ottaa uusilla pelastusasemilla käyttöön puhdas pelastusasema -konseptin. Kyse on menettelytavoista, joilla pyritään vähentämään palomiesten altistumista savulle varsinaisen sammutustyön jälkeen.

Savuiset sammutusasut esimerkiksi riisutaan jo palopaikalla, josta ne viedään suljetuissa säkeissä pesuun pääpelastusasemalle Neulamäkeen.

Väliasut puolestaan laitetaan pesuun omalla pelastusasemalla, jossa myös palomiehet peseytyvät. Vastaavanlaista puhtautta edistetään myös pelastusaseman tiloissa, joissa konsepti on otettu huomioon jo tilojen pohjaratkaisussa.

Asemalla puhtaita alueita ovat esimerkiksi tauko- ja lepotilat.

– On mietitty tarkkaan, miten henkilöt liikkuvat hälytykseltä tultuaan asemalla. Pyrimme välttämään sitä, että likaisilla varusteilla oltaisiin puhtailla alueilla.

Puhdas pelastusasema -konseptin mukaan palomiehet riisuvat savuuntuneet päällysvaatteensa jo palopaikalla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lue lisää:

Petosen uudelle paloasemalle hälytysliittymä Petosentielle

Kuopion keskustan paloasema rakennetaan Itkonniemelle

Nilsiän uudesta paloasemasta valmistunut suunnitelma