Sisärajavalvonta on palautettu: länsirajalla rajayhteisöt on kuitenkin vapautettu kiristyksistä

Suomi vaatii ulkomaalaisilta matkailijoilta koronapassia ja todistusta alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Sisärajatarkastukset otettiin käyttöön tiistaina esimerkiksi Torniossa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Suomi on ottanut rajatarkastukset käyttöön ja palauttanut sisärajavalvonnan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Valtioneuvoston päätös on voimassa 16. tammikuuta asti.

Maahantulon rajoituksia ja terveysturvallisuustoimia on kiristetty niin, että ulkomailta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronavirustaudista. Näiden lisäksi vaaditaan todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Rajayhteisöille on lievemmät vaatimukset

Enintään kaksi päivää vanhaa todistusta ei kuitenkaan vaadita esimerkiksi rajayhteisöjen jäseniltä. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkailta vaaditaan joko koronapassi tai enintään 7 vuorokautta vanha negatiivinen tulos koronatestistä.

– Lisäksi on huomioitava, että todistuksiin liittyvät asiat eivät koske suomalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia tai välttämättömällä syyllä tulevia. Heitä koskevat tartuntatautilain määräykset, tähdentää kapteeniluutnantti Tapio Kulmala Länsi-Suomen merivartiostosta.

Aluehallintoviraston ainakin vielä voimassa olevan määräyksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Norjasta tulevien on mentävä koronatestiin, jos heillä ei ole voimassa enintään kaksi päivää vanhaa todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Kaikkien aluehallintovirastojen 17. joulukuuta tekemää yhteistä päätöstä perustellaan omikronin leviämisen estämisellä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.