Hyppää sisältöön

UPM:n sellutehtaan lakko on pysäyttämässä myös BillerudKorsnäsin paperitehtaan Pietarsaaressa – Toimitusjohtaja: "Turhauttava tilanne"

Paperitehdas joutuu lomauttamaan osan työntekijöistään, jos alasajo toteutuu.

Alasajon aikataulun määrittelee se, kuinka pitkään UPM pystyy toimittamaan esimerkiksi höyryä ja vettä paperitehtaalle. Kuva: Billerud Korsnäs

Pietarsaaressa metsäyhtiö UPM:n sellutehtaan alasajo on pysäyttämässä myös lähellä sijaitsevan ruotsalaisen BillerudKorsnäsin paperitehtaan.

Metsäyhtiö aloitti sellutehtaansa toimintojen alasajon tiistaina ja valmistautuu samalla lauantaina uhkaavaan lakkoon. UPM ja Paperiliitto eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen työehtosopimuksista.

Metsäyhtiön vieressä sijaitseva paperitehdas joutuu ajamaan tuontantonsa alas samaa aikaa eli viimeistään vuodenvaihteessa.

Pietarsaaren yksikön toimitusjohtajan Risto Hovin mukaan pakkauspaperia ja kartonkia valmistava tehdas joutuu tavallaan UPM:n ja Paperiliiton riidan sijaiskärsijäksi.

– Nostattaa vähän tunteitakin pintaan, jos sellaista sallisi itselleen. Meillä on hyvät sopimukset solmittuna työntekijöiden kanssa, että onhan tämä turhauttava tilanne. Tällä hetkellä pakkauspaperilla on erittäin voimakas kysyntä. Siinäkin mielessä tuntuu painajaismaiselta, kommentoi Hovi.

Paperitehdas on riippuvainen UPM:n raaka-aineista ja sillä on metsäyhtiön kanssa kattava toimitussopimus. Metsäyhtiö toimittaa BillerudKorsnäsille puhdistettua vettä, höyryä, paineilmaa ja sellumassaa.

– Kuivattua paalimassaa yritetään käyttää vuodenvaihteeseen saakka, jos höyryä on käytettävissä, Hovi kertoo.

Alasajon aikataulun määrittelee se, kuinka pitkään UPM pystyy toimittamaan esimerkiksi höyryä ja vettä paperitehtaalle. Alasajosta koituvia taloudellisia tappioita toimitusjohtaja ei lähde arvioimaan.

Vuodessa Pietarsaaren tehdas tuottaa noin 200 000 tonnia pakkauspaperia.

BillerudKorsnäs käynnisti yt-neuvottelut 120 työntekijänsä kanssa joulukuussa. Neuvottelut ovat vielä kesken.

Hovin mukaan työnantajan tavoitteena on minimoida taloudelliset tappiot, mutta myös lomautettavan henkilöstön määrä.

Tehdas ei toimitusjohtajan mukaan välty lomautuksilta, jos alasajo toteutuu, mutta niihin voidaan turvautua aikaisintaan 18. tammikuuta.

– Kaikki, jotka voimme pitää töissä, me pidämme töissä. Välissä tehdään kunnossapitotöitä tai koulutuksia.

Lue myös: