Hyppää sisältöön

Venäjä lakkauttaa Memorial-ihmisoikeusjärjestön toiminnan

Oikeuden mukaan järjestö on rikkonut "ulkomaisiin agentteihin" liittyvää lainsäädäntöä. Järjestö pitää päätöstä poliittisena ja se aikoo valittaa siitä.

Poliisi on pidättänyt useita ihmisiä oikeustalon läheisyydessä Moskovassa tänään. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Venäjän korkein oikeus on päättänyt lakkauttaa ihmisoikeusjärjestö Memorialin.

Oikeuden mukaan järjestö on rikkonut toistuvasti Venäjän lainsäädäntöä, joka vaatii siltä tunnustautumista "ulkomaiseksi agentiksi". Asiasta uutisoi muun muassa The Moscow Times -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjä on vaatinut lisäksi Memorialin ihmisoikeuskeskuksen sulkemista Moskovassa.

Memorialia pidetään Venäjän vanhimpana ja kansainvälisesti arvostetuimpana ihmisoikeusjärjestönä. Se on toiminut yli 30 vuoden ajan.

Venäjän korkeimman oikeuden tuomari Alla Nazarova luki tuomiota oikeudessa tiistaina 28. joulukuuta. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Järjestö tutkii sekä neuvostodiktaattori Josif Stalinin terroria että nyky-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia Venäjällä ja entisissä Neuvostoliiton alueen maissa.

Järjestön asianajaja kuvaa tuomiota poliittiseksi. Memorial aikoo valittaa päätöksestä Venäjällä ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

The Moscow Timesin mukaan oikeustalon ulkopuolelle oli tänään kerääntynyt arviolta 200 järjestön kannattajaa. Poliisi on pidättänyt useita ihmisiä oikeustalon läheisyydessä.

Kansalaisyhteiskunta ahtaalla

Memorialin lakkauttaminen on viimeisin käänne siinä, kuinka kansalaisyhteiskunnan elintila on kaventunut Venäjällä kuluvana vuonna.

Helmikuussa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeustuomioon ehdonalaisrikkomuksesta. Navalnyi on presidentti Vladimir Putinin äänekäs kriitikko ja Venäjän opposition keulahahmo.

Toukokuussa presidentti Putin vahvisti lain, joka määrää sakkoja tiedotusvälineille ja toimittajille "ulkomaisten agenttien" tuottaman informaation siteeraamisesta ilman merkintää "ulkomaisesta agentista".

Kesäkuussa puolestaan oppositiopoliitikko Navalnyin järjestöt tuomittiin “äärijärjestöiksi”, ja niiden tukijoilta evättiin vaalikelpoisuus.

Lokakuussa Venäjä julisti tutkivan journalismin Bellingcat-nettisivuston ulkomaiseksi agentiksi.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin jäsenet ja lakimiehet seisovat oikeudessa kasvomaskit kasvoilla 28. joulukuuta. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Joulunpyhinä Venäjä esti poliittista vainoa jäljittävän merkittävän ihmisoikeusjärjestö OVD-Infon verkkosivuston toiminnan alueellaan. Memorial on tehnyt yhteistyötä OVD-Infon kanssa.

Memorial-järjestön opetusohjelman johtaja ja johtokunnan jäsen Irina Štšerbakova kertoi Ylelle marraskuussa pitävänsä lakkauttamista todennäköisenä.

Štšerbakova arvioi tuolloin, että vallanpitäjät haluavat toimilla viestittää omille kansalaisille, että hallinto on valmis toimimaan myös maan kaikkein arvostetuinta kansalaisjärjestöä vastaan ja löytää halutessaan muodollisen syyn minkä tahansa järjestön sulkemiseksi.

Lue lisää:

Venäjän korkein oikeus päättää ihmisoikeusjärjestö Memorialin lakkauttamisesta, oikeuden ulkopuolelle on kerääntynyt mielenosoittajia (25.11.)

Stalinin joukkohaudat paljastaneen Juri Dmitrijevin piina jatkuu – Yle tapasi Petroskoissa vangitun historioitsijan läheisiä (6.8.)