Mikä mietityttää aluevaaleissa? Ylen aluevaalisivusto antaa vastauksia ja Lapin vaaliteltassa voit kysyä suoraan asiantuntijalta

Aluevaaleihin keskittyvältä sivustolta löytyvät tuoreimmat vaaliuutiset, vaalikone, tulospalvelu sekä uutena palveluna kullekin hyvinvontialueelle oma virtuaalinen vaaliteltta.

Nainen näyttää puhelinta, jossa on aluevaalien gallup-tietoja.
Ensimmäiset aluevaalit kuuluvat ja näkyvät isosti Ylen kaikissa välineissä, kertoo Yle Lapin päällikkö Riikka Heikkilä. Uutuutena on Yle Lapin oma virtuaalinen vaaliteltta, jossa kaikki pääsevät keskustelemaan hyvinvointialuetta koskevista eri teemoista.

Historian ensimmäiset hyvinvointialueiden aluevaalit ovat käsillä. Tammikuun 23. päivä valitaan Lappiin 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät palveluiden järjestämisestä Lapin hyvinvointialueella.

Mitkä ovat aluevaalit, miksi ne järjestetään, mikä merkitys niillä on ja ketä vaaleissa on ehdolla? Vastausta näihin kysymyksiin voi etsiä Ylen aluevaalisivustolta, joka avataan 4. tammikuuta.

Sivustolla on tarjolla kattavasti ja keskitetysti tietoa aluevaaleista niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Sieltä löytyvät Ylessä tehdyt ja julkaistavat uutiset aluevaaleista, aluevaalikone sekä luonnollisesti vaalitulospalvelu, joka avautuu varsinaisena vaalipäivänä.

Uutena palveluna sivulta löytyy virtuaalinen vaaliteltta, jossa on tarjolla tietoa, uutisia ja linkkejä vaaleista ja jossa voit osallistua keskusteluun vaalien teemoista.

Vaaliteltta elää hetkessä ja tarjoaa vastauksia heti

Lapin virtuaalisella vaaliteltalla järjestetään tammikuun aikana viisi verkkokeskustelua, joissa kansalaiset voivat kysyä asiantuntijoilta ja ehdokkailta hyvinvointialueesta ja soteuudistuksesta.

Ensimmäisessä chatissa tiistaina 4.1.2022 klo 17 aiheena on hyvinvointialueen lähipalvelut.

Keskustelua juontavat Yle Lapin toimittaja Kimmo Hiltula sekä Yle Sápmin toimittaja Sara Kelemeny.

Asiantuntijoina suoraan verkkokeskusteluun osallistuvat Lapin hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen (siirryt toiseen palveluun) (Vate) puheenjohtaja Jari Jokela, ylilääkäri Miia Palo ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta (Poske) saamelaisasioiden asiantuntija Niila Rahko.

Vaaliteltan chatit ovat avoinna kaikille lappilaisille. Mukaan keskustelemaan pääset Yle-tunnuksella.

Chattiin voi jättää kysymyksiä tai juttuvinkkejä vaalipäivään asti, sillä keskustelu pysyy auki sinne saakka.

Viisi suurinta puoluetta yksimielisiä hyvinvointialueen lähipalveluista

Aluevaaleissa 23. tammikuuta valitaan hyvinvointialueen perustamisesta päättävä aluevaltuusto.

Väestön jakautumisen ja edellisten vaalien perusteella voidaan pitää selvänä, että aluevaltuustoon valittavat edustajat keskittyvät kaupunkeihin ja erityisesti Rovaniemelle.

Lapin viidestä suurimmasta puolueesta Vasemmistoliitto, SDP ja Perussuomalaiset ovat samaa mieltä siitä, että vallan ja päätösten keskittyminen ei ole kenenkään etu.

Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Juhana Kelloniemen mukana puolueessa pelätään, että uudistus johtaa ylimääräiseen hallintohimmeliin, jossa valta keskittyy pienelle porukalle.

– Palvelut on tietenkin oltava tulevaisuudessakin ja kansalaisia asuu ympäri Lappia. Jos ruvetaan keskittämään, niin syrjäseuduilla palvelut huononevat, Kelloniemi varoittaa.

Hänen mielestään paras vaihtoehto Lappiin voisi olla malli, jossa esitetään perustettavaksi muun muassa neuvottelukuntaa jossa on kaikista kunnista edustus.

Onko nykyiset lähipalvelut turvattava?

Samoilla linjoilla Kelloniemen kanssa SDP:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Paulus Toropainen.

– Meillä lähtökohta vaaliohjelmassa on, että jokainen lappilainen on ihan yhtä tärkeä, asuu hän sitten Savukoskella, Enontekiöllä, Torniossa, Kemissä tai Rovaniemellä. Jotain täytyy tehdä, että kaikki kunnat pääsevät päätöksentekoon mukaan, arvelee Paulus Toropainen.

Lapin Keskustan toiminnanjohtaja ja vaalipäällikkö Antti Mulari uskoo siihen, että lappilaiset äänestävät oman kunnan ehdokasta.

– Tasapuolisuus varmistetaan siten, että meillä saadaan kattava edustajajoukko ympäri laaja Lapin maakuntaa. Varmasti lappilaiset äänestäjät ymmärtävät tämän ja osaavat äänestää sen mukaisesti, Mulari sanoo.

Lapin hyvinvointialueelle esitetään monipolvista hallintomallia

Vallan keskittymittymistä ja siten myös pienempiä kuntia ja syrjäalueita kurittavia päätöksiä pyritään karsimaan perustamalla hyvinvointialueelle eri alojen lautakuntia valittavan aluevaltuuston lisäksi

Lain vaatimia toimijoita ovat aluevaltuuston lisäksi aluehallitus sekä tarkastuslautakunta, aluevaalilautakunta, saamen kielen lautakunta sekä nuoriso- ja vanhus- ja vammaisneuvostot.

Näiden lisäksi esitetään perustettavaksi hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunta, pelastus- ja valmiuslautakunta sekä osallisuus- ja asiakkuuslautakunta, jonka alaisuuteen yksilöasioiden jaosto.

Lautakuntien lisäksi on tarkoitus perustaa hyvinvointialueen ja kuntien neuvottelukunta, jossa olisi edustaja jokaisesta Lapin kunnasta, Lapin liitosta ja Saamelaiskäräjiltä.

Neuvottelukunnassa olisi läsnäolo- ja puheoikeus muun muassa hyvinvointialuejohtajalla, kunnanjohtajilla ja maakuntajohtajalla.

Haluavatko puolueet, että kaikki kunnat pääsevät vaikuttamaan Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoon?

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.