Lapin vasemmistoliiton vaaliohjelmassa Meri-Lapin sote-ulkoistuksen purku: "Sopimuksesta voi seurata isoja kustannuksia hyvinvointialueelle"

Vasemmistoliiton mukaan julkiset palvelut on tuotettava pääosin julkisesti. Yrityksillä on täydentävä rooli.

Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Henri Rambergin mukaan sote-uudistuksen tavoitteena on turvata tasa-arvoiset palvelut. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin vasemmistoliiton tavoitteena on Meri-Lapin suuren sote-ulkoistuksen purkaminen. Se listataan puolueen tavoitteeksi hyvinvointivaalien ohjelmassa.

– Tärkein peruste on, että kiireessä valmistellusta sopimuksesta voi seurata isoja kustannuksia hyvinvointialueelle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kulut ovat jo kasvaneet. Lisäksi julkiset palvelut on tuotettava julkisesti. Kolmas sektori ja yritykset täydentävät sitä, perustelee Lapin piirin puheenjohtaja Henri Ramberg.

Meri-Lapin miljardi-ulkoistusta perusteltiin päätöstä tehtäessä erityisesti Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelujen turvaamisella. Vasemmistoliiton kuntapäättäjät äänestivät silloin ulkoistusta vastaan.

Puolue kuitenkin vakuuttaa vaaliohjelmassaan seisovansa vankasti kahden päivystävän sairaalan mallin takana.

– Meidän täytyy pitää suuronnettomuuksien riskit mielessä, ohjelmassa perustellaan.

Listalla lukuisia menoja lisääviä toimia

Vasemmistoliitto esittää ohjelmassaan myös lukuisia menoja lisääviä toimia.

Puolue esittää lisäpanostuksia lasten ja nuorten ongelmien ennaltaehkäisyyn, sosiaalipalveluihin, terveyspalveluihin ja pelastustoimintaan. Menoja lisää myös esimerkiksi vaaliohjelmasta löytyvä työntekijöiden palkkaharmonisointi.

Ramberg korostaa, että uudistuksen tavoitteena on lisätä panostuksia perusterveydenhoitoon, mikä voi vähentää kalliimman erikoissairaanhoidon kysyntää.

– On selvää, että tarvitaan lisää työntekijöitä, kun sairauksiin ei nykyään puututa ajoissa, hän sanoo.

Rambergin mukaan uudistuksen tavoite on turvata tasa-arvoiset palvelut.

– Tämä ei ole säästöohjelma, hän sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.