Hyppää sisältöön

Jäätilanne Perämerellä lähes normaalitalvien mukainen

Perämeren jäätalvi on melko lähellä normaalia. Ilmatieteenlaitoksen jäätilannetta kuvaavien karttojen mukaan avovettä on vielä meren keskiosissa.

Jäänmurtajista Kontio avustaa Perämeren pohjukassa Kemin ja Tornion liikennettä ja Otso on Oulun korkeudella. Myös Ruotsin murtajat avustavat tarpeen mukaan myös Suomen Perämeren laivaliikennettä. Kuva: Arctia

Perämeren pohjoisosassa jään paksuus vaihtelee rannikolla 10–30 senttiin. Perämeren eteläosassa jäät ovat tätä ohuempia, eli jään vahvuus vaihtelee rannikon tuntumassa 10–25 senttiin. Normaalitalvina, eli pitkän aikavälin keskiarvojen mukaan Perämeren pohjoisosassa jään paksuus on vuodenvaihteessa ollut keskimäärin 35 senttiä ja Perämeren eteläosassa 18–25 senttiä.

Paikoin Perämeren eteläosissa jää on vielä hyvinkin heikkoa ja ulompana merellä on vielä avovettä.

Tiistaina upposi Kalajoella Himangan edustalla jäällä ollut hiihtäjä jäihin. Hän pääsi sulasta ulkopuolisten avun turvin läheiseen mökkiin lämmittelemään.

Alkutalven aikana jää vahvistui kovien pakkasten ansiosta, mutta lauha sää ja kova tuuli ovat rikkoneet jäätä rannikon ulkopuolella. Viime aikoina paksu lumikerros on hidastanut uuden jään muodostumista.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.