Hyppää sisältöön

EU luo omaa rajajoukkoa – ranskalainen Clement harjoittelee jo Suomen itärajalla: "Suomalainen metsä muistuttaa viidakkoa"

Tänä vuonna perustetun uuden vakinaisen joukko-osaston tarkoituksena on tukea tarvittaessa EU:n ulkorajojen valvontaa jäsenmaissa. Joukko-osasto kasvaa 10 000 henkilöön vuoteen 2027 mennessä.

EU luo omaa vakituista rajajoukkoa – ranskalainen Clement harjoittelee jo Suomen itärajalla
EU luo omaa vakituista rajajoukkoa – ranskalainen Clement harjoittelee jo Suomen itärajalla

Ranskalainen Clement on toiminut uransa aikana Ranskassa sekä poliisina että raja- ja merivartijana. Työ on vienyt hänet jopa Etelä-Amerikan viidakoihin Ranskan Guayanan ja Brasilian rajalle.

Nyt hän kuitenkin hiihtää rapsakassa pakkasessa Suomen ja Venäjän rajalinjan vieressä Nuijamaan Konnussa Lappeenrannassa.

– Sää on täällä tietysti täysin erilainen, mutta minusta suomalainen metsä muistuttaa viidakkoa. Sinne ei voi mennä ilman valmistautumista ja hyvää varustusta, Clement sanoo.

Frontexin uusi vakituinen joukko-osasto on luotu vasta tänä vuonna. Henkilöstön koulutus itärajalla on osa heidän koulutustaan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Koulutusta Suomen itärajalla

Clement on yksi Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin rajavartijoista, jotka harjoittelevat rajavartiointia joulu-tammikuun aikana Suomen itärajalla. Yhteensä Frontexin rajavartijoita on koulutuksessa 15 henkilöä.

Clement haluaa esiintyä vain etunimellään, koska Frontexin rajavartijat ovat joutuneet erityisesti Keski-Euroopassa maalituksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa esiintyessään koko nimellään.

Eurooppalaisten rajavartijoiden Isäntänä toimii Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja koulutus tapahtuu käytännön kautta vain lyhyen perehdyttämisjakson jälkeen.

– Heidät pistetään mukaan partioon meidän henkilöstön mukana, ja he saavat sieltä lisäoppia, Nuijamaan rajavartioaseman varapäällikkö Valtteri Saukkonen kertoo.

Nuijamaan rajavartioaseman varapäällikkö Valtteri Saukkonen opastaa eurooppalaisia rajavartijoita Suomen käytäntöihin rajalla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Clement on toiminut Alpeilla laskettelunopettajana. Selvästi näkeekin, että hän ei seiso ensimmäistä kertaa suksilla. Suomen talvi vaatii silti erityisharjoittelua.

– Saamme hiihto-opetusta, koska murtomaahiihto on minulle aika epätavallista. Harjoittelemme myös moottorikelkalla ajamista ja talviajoa autolla, Clement kertoo.

Clementilla on kokemusta laskettelusta Alpeilla. Murtomaahiihto vaatii kuitenkin vielä harjoittelua. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Apua tarvittaessa jäsenmaille

Eurooppalaisten rajavartijoiden koulutuksella Suomen itärajalla on tarkoitus luoda Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin uudelle pysyvälle joukko-osastolle (siirryt toiseen palveluun) valmius auttaa tarvittaessa myös Suomen rajojen vartioinnissa.

– He voivat tulla tänne auttamaan, jos siihen syntyy tarvetta. Se voi olla apua ihan meidän päivittäisissä arkisissa töissä eli rajatarkastuksissa ja rajojen valvonnassa, kertoo Nuijamaan rajartioaseman apulaispäällikkö Valtteri Saukkonen.

Tähän mennessä Frontexin apu jäsenmaille on koostunut pääosin jäsenmaiden rajavartiostojen henkilökunnnasta. Suomalaisia raja- ja merivartijoita on ollut esimerkiksi auttamassa Kreikan ulkorajojen vartioinnissa. Frontex on koordinoinut toimintaa.

Uusi pysyvä joukko-osasto koostuu sen sijaan 3 000 Frontexin oman henkilökunnan jäsenestä ja 7 000 henkilöstä, jotka on komennettu pysyvän joukko-osaston käyttöön jäsenvaltioiden raja- ja merivartiostoista.

Uuden pysyvän joukko-osaston perustamisen taustalla ovat kiristyvät jännitteet siirtolaisvirtoineen ja muine uhkineen EU:n ulkorajoilla.

Frontexin rajavartijoita voidaan tarvittaessa käyttää myös suomen itärajan vartiointiin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Itärajalla koulutetaan nyt osaltaan tämän uuden joukko-osaston rajavartijoita. Ranskalaisella Clementillä on takanaan jo vajaan vuoden mittainen peruskoulutusvaihe Espanjassa.

Frontexin uuden vakituisen joukko-osaston luominen aloitettiin vasta tänä vuonna ja sen on tarkoitus kasvaa 10 000 henkilöön vuoteen 2027 mennessä.

Joukko-osaston tarkoituksena on tukea tarvittaessa jäsenvaltioiden ulkorajavalvontaa ja palautustoimintaa.

Clementilla on viiden vuoden sopimus Frontexin uuteen joukko-osastoon. Se edellyttää, että hän on aina valmis lähtemään uuteen asemapaikkaan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Aina valmiina lähtöön

Clement on ottanut uuteen joukko-osastoon viiden vuoden pestin. Se edellyttää valmiutta olla aina valmiina lähtemään lyhyellä varoitusajalla minne EU tai sen jäsenvaltiot haluavat vahvistusta rajoilleen.

– Tiedän, että olen vielä pari viikkoa Suomessa, mutta sen jälkeen en tiedä, missä on seuraava palveluspaikkani. Se voi olla jossain EU-maassa, jossain kolmannessa maassa, jonka kanssa EU:lla on yhteistyösopimus tai Frontexin päämajassa Varsovassa Puolassa, Clement sanoo.