Koronapassin käyttö poistuu kolmeksi viikoksi esimerkiksi Lapissa: uusi tiukennus ei kuitenkaan koske ravintoloita

Torstaista alkaen esimerkiksi teattereissa, elokuvateattereissa, uimahalleissa, kuntosaleissa sekä muissa liikunta- ja ryhmäharrastusten tiloissa koronapassi poistuu käytöstä kolmeksi viikoksi.

Valtioneuvosto pyrkii hillitsemään koronaviruksen leviämistä rajoittamalla koronapassin käyttöä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa koronapassin käyttöä kolmeksi viikoksi. Leviämisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä koskeva uusi asetus (siirryt toiseen palveluun) astuu voimaan torstaina keskiyöllä.

Asetuksen mukaan koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille 20. tammikuuta asti. Asetus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu voimassa olevia rajoituksia.

Lapissa sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on voimassa 20 henkilön rajoitus, josta ei voi siis torstaista alkaen poiketa koronapassilla. Käytännössä esimerkiksi teatterin tai elokuvateatterin yleisömäärä rajoittuu 20 henkilöön.

Harrastaa kuitenkin voi terveysturvallisesti

Koronapassia ei voi käyttää myöskään esimerkiksi uimahalleissa, kuntosaleissa ja muissa liikuntatiloissa eikä muiden ryhmäharrastusten käytössä olevissa tiloissa.

Toimintaa voidaan kuitenkin jatkaa, jos se pystytään tekemään terveysturvallisesti. Sama koskee yleisesti harrastamista.

Terveysturvallisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että tilojen käytöstä vastaava toimija on tehnyt kirjallisen suunnitelman siitä, miten asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä estetään.

Suunnitelman on oltava nähtävillä.

Tartuntariskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Ravintolat voivat kuitenkin edelleen käyttää koronapassia

Uusi asetus ei kuitenkaan koske ravintoloita. Ravintolat voivat siis edelleen siis edelleen käyttää koronapassia. Niiden on kuitenkin lopetettava anniskelu kello 17.

Pääasiassa alkoholia anniskelevien ravintoloiden on suljettava ovensa kello 18. Ruokaravintolat voivat olla auki kello 20 asti, jos niillä on käytössä koronapassi.

Lisäksi ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa on sisätiloissa käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Aluehallintoviraston määräykset yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoituksista koskevat kuitenkin myös ravintoloissa järjestettyjä tilaisuuksia.

Keskiviikkona kokoontunut sote-ministerityöryhmä päätti myös aloittaa valmistelun koronapassia koskevan säännöksen muuttamiseksi siten, että yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoitustoimia on jatkossa mahdollista kohdentaa tarkemmin.

Täällä hetkellä leviämisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Vaasan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan tai Lapin sairaanhoitopiirit.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.