Lapin vuosi oli muutakin kuin koronaa: Veitsiluodon alasajo, jättitehtaan rakennustyö, RoPS, kyttyrälohia, vuosijuhlia, sähkösurffausta

Kokosimme tähän juttuun muutamia poimintoja juuri päättyneen vuoden uutisista Lapista.

Oululaiset Matti Koivu (vas.) ja Seppo Köngäs olivat yhtä hymyä napattuaan yli 16-kiloisen vonkaleen Tornionjoesta heti kesän ensimmäisellä soudulla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Vuoden 2021 uutisia hallitsi edelleen paljolti korona monine vaikutuksineen, mutta paljon muutakin Lapissa vuoden aikana tapahtui. Kokosimme tähän juttuun muutamia poimintoja juuri päättyneen vuoden uutisista Lapista.

Maailmanlaajuisesti valtavan huomion sai rovaniemeläisen Toni Eskelisen kuvaama sähkösurffausvideo. Ruskan keskellä kiitävää sähkösurffaajaa oli vuoden loppuun mennessä katsottu Instagramissa yli 32 miljoonaa kertaa.

Lopetuksia ja uusia alkuja

Lappiin tuli alkuvuodesta valtava, 1,6 miljardin euron, investointipäätös, kun Metsä Group vahvisti rakentavansa Kemiin uuden sellutehtaan.

Kemiin rakennettavan sellutehtaan valtavien osien kuljetukset vaativat erikoisjärjestelyitä. Reitiltä muun muassa kaadettiin puita ja poistettiin väliaikaisesti katuvaloja ja liikenteenjakajia. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ilo Metsä Groupin suurhankkeen myönteisistä vaikutuksista himmeni huomattavasti huhtikuussa, kun Stora Enso ilmoitti lakkauttavansa Veitsiluodon paperin ja sellun tuotannon kokonaan.

Lapin vanhin kaupunki Tornio vietti 400-vuotisjuhlavuottaan, Kemijärvellä puolestaan juhlittiin 150-vuotista olemassaoloa.

Suuri osa juhlatapahtumista täytyi toteuttaa virtuaalisesti, mutta monenlaista konkreettistakin syntyi: Tornion keskustassa, joen rannassa sijansa saanut Teija ja Pekka Isorättyän taideteos Kojamo muistuttaa pysyvästi ainakin kahdesta Torniolle tärkeästä asiasta, kalasta ja teräksestä.

Teija ja Pekka Isorättyän luoma Kojamo-taideteos sijaitsee aivan Tornionjoen rannalla kaupungin keskustassa. Kojamosta on tullut erittäin suosittu kuvauspaikka; kuvia otetaan sekä taideteoksen ulkopuolelta että sen sisällä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kalat

Yksi Lapin kestokeskusteluaihe, lohi, oli kuluneenakin vuonna otsikoissa tämän tästä. Keväällä puhuttiin muun muassa Tenon kalastuskiellosta, joka toi lisää kalastajia Tornionjoelle ja Simojoelle.

Loppukesällä katseet kääntyivät kyttyräloheen. Vieraslajin huomattava yleistyminen Tenojoessa nostaa huolta, mutta saman tien Lapissa alettiin ideoida kyttyrälohesta maistuvaa lisää ruokapöytään.

Kyttyrälohi on vieraslaji, joka on päässyt yleistymään Tenojoessa. Kyttyrälohen ulkonäkö on hätkähdyttävä. Kuva: Panu Orell / Luke

Luonto ja sää

Heinäkuussa uusi lintuhavainto toi Enontekiölle kymmeniä lintubongareita. Tiettävästi koko Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu oli löytänyt tiensä Kilpisjärvelle.

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa ja talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Heinäkuussa se bongattiin Lapissa. Kuva: Petteri Lehikoinen / Avescapes

Luonto tarjosi kuluneena vuonna monenlaisia elämyksiä. Helteisen kesän jälkeen Meri- ja Länsi-Lapin alue sai ennennäkemätöntä talvista sokkihoitoa syyskuussa, kun keskellä alkavaa syksyä tienoot peittyivät lumesta ja rännästä.

Puita kaatui syksyisessä lumimyräkässä kulkuväylille ja monet puut kärsivät isoja vahinkoja raskaan lumi- ja räntäkuorman vuoksi. Moista myräkkää ei ole koettu eteläisessä Lapissa ainakaan kymmeniin vuosiin. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Ongelmia koitui paitsi liikenteeseen, myös monille kasveille, jotka elivät vielä kesäaikaa lehtineen, marjoineen ja hedelmineen.

Lokakuussa Lapin vesistöissä koettiin voimakas syystulva. Esimerkiksi Tornion Liakkaan yllättäen syntyneestä vesireitistä otettiin ilo irti.

Kantojoen vesi nousi Liakassa niin korkealle, että pelloilla pystyi liikkumaan veneellä. Kuva: Marko Sadinmaa

Lokakuussa Ranuan eläinpuistosta kantautui suru-uutinen 16-vuotiaan jääkarhun Nordin kuolemasta.

Muutamaa viikkoa myöhemmin, marraskuussa, saatiin tieto uuden kansallispuiston perustamisesta Itä-Lappiin.

Urheilu

Urheiluväen tunteita kuohuttivat muun muassa Rovaniemen Palloseuran talousvaikeudet, joiden vuoksi RoPS luopui sarjapaikastaan miesten ykkösdivisioonassa.

Esimerkkejä iloisistakin urheilu-uutisista toki riittää. Kemin Työväen Uimareiden Ronny Brännkärr kauhoi altaassa historiaan vanhoja Suomen ennätyksiä ja tuolloin vielä Veitsiluodon Kisaveikkojen riveissä juossut Mette Baas vei 400 metrin Suomen mestaruuden.

Mandi Koskela sai MM-hopeaa. Aiemmin syksyllä hän oli jo saavuttanut SM-kultaa junior A -sarjassa. Suomen mestaruuden toi Lappiin myös torniolainen Marianna Kettunen, joka vei junior B -sarjan voiton. Kuva: Satu Myllymäki

12-vuotias Mandi Koskela Ranualta taituroi joulukuun alussa hopeamitalin tankotanssin MM-kisoissa.

RoPS joutui lakkauttamaan ykköstä pelaavan ammattilaisjoukkueensa. Arkistokuva syksyltä 2020 Rovaniemen keskuskentältä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.