Hyppää sisältöön

Joulun ajoittuminen viikonloppuun helpottaa jätteenkäsittelyä – kaatopaikoilla palattiin nopeasti arkeen

Joulu lisää erityisesti pakkaus- ja ruokajätteen määrää. Jätteenkäsittelylaitoksissa tavarasta erotellaan kaikki mahdollinen hyötykäyttöön ja energiaksi. Lyhyet joulunpyhät auttavat jätteenkuljettajia.

Joulun jälkeen Kujalan jätekeskuksessa
Joulun jälkeen Kujalan jätekeskuksessa

Jokajouluisesta jätekuormasta odotetaan tänä vuonna tavallista pienempää. Jätettä on vähemmän, kun joulu tuli ja meni nopeasti yhdessä viikonlopussa.

Lahden Kujalan jätekeskuksessa lajitteluasema Pilleriin tuodaan tasaiseen tahtiin tavaraa. Vain pieni osa muistuttaa kuluneista juhlapäivistä.

Kuormissa on rakennusmateriaalia, sanoma- ja aikakauslehtiä, yksittäisiä huonekaluja ja vanhoja vaatteita. Joku tuo kanisterissa kinkkurasvat ja toinen luopuu joulukyntteliköstä.

Tavara lajitellaan opastuksen mukaan. Käyttökelpoinen tavara lähtee kiertoon ja kierrätysmyymälään. Osasta jätettä maksetaan hinta, joka arvioidaan kassalla.

– Joulun jälkeen meille tulee yleensä huomattavan paljon sähkö- ja elektroniikkalaiteita. Kun on saatu lahjaksi uutta, vanhasta halutaan eroon, kertoo Salpakierron palveluesimies Mika Kantele.

Välimatkat jätteenkäsittelyalueen pisteeltä toiselle ovat pitkiä. Palveluesimies Mika Kanteleella on käytössään kännykkä ja radiopuhelin yhteydenpitoa ja nopeaa viestittelyä varten. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Hän muistuttaa, että sähkölaitteet ja niiden paristot pitää ehdottomasti lajitella erilleen muusta jätteestä. Ne täytyy toimittaa keräyspisteisiin tai elektroniikkaliikkeisiin. Sen voi tehdä maksutta.

Jätekuormiin päätyessään ne aiheuttavat vaaratilanteita ja tulipaloja. Erityisen harmillisia ovat laitteet, joissa on litiumakku tai -paristo.

– Meillä laitoksella todennetaan jopa kuukausittain tulipaloja, jotka johtuvat oikosulkuun menneistä litiumakuista, Kantele kertoo.

Kotitalouksien joulujäte muuntuu energiaksi

Joulunpyhien ajoittuminen viikonloppuun tänä ja ensi vuonna vähentää kuormitusta kotitalouksien jätteiden käsittelyssä.

Monena vuonna tuttuja jäteautoruuhkia ei ole Kujalassa tällä kertaa näkynyt.

Alkuviikko on ollut Mika Kanteleen mukaan jopa rauhallinen. Kuormia tuodaan pitkin viikkoa ja tyhjennysvälistä riippuen vielä kuukaudenkin päästä.

– Pakkausmateriaalia ja ruokajätettä syntyy tietysti joulunvietosta normaalia enemmän, mutta tyhjennykset jakautuvat nyt pitkälle aikavälille. Katkos oli lyhyt, kun jätteiden vastaanotto oli kiinni vain aattona.

Biojäte kuljetetaan Kujalan käsittelykeskuksen biokaasu- ja kompostointilaitokselle, jossa siitä jalostetaan biokaasua.

Kotitalouksien sekajäte ja energiajäte lajitellaan omilla laitoksillaan. Jätteistä eritellään kaikki mahdollinen hyötykäyttöön ja energiaksi.

Sekajätteen seassa oleva märkä ruoka on Mika Kanteleen mukaan ongelmallista.

– Se kastelee ja sotkee muun materiaalin ja vaikeuttaa siten jatkohyödyntämistä.

Pakkausmateriaalia kertyy

Pakkausmateriaalien Rinki-ekokeräyspisteet ovat perinteisesti pullistelleet tavaraa joulun aikaan. Nyt kuormitusta on saatu niissäkin pitkälti purettua, ja lyhyt jouluviikonloppu on helpottanut keräysten toteuttamista.

– Jo ennen jouluaattoa keräyspisteille alkaa kertyä tavaraa ja se jatkuu pitkälle tammikuuhun, kertoo Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikkö Jari Koivunen.

Joulun ohella toinen piikki pakkauskartongin ja -muovin määrissä on heinäkuussa.

Lahjapaperit tuottavat monelle lajittelijalle päänvaivaa. Tänäkin jouluna niitä on näkynyt paperinkeräysastioissa kierrätyspisteillä.

Joululahjapaperit kuuluvat energiajätteeseen, niitä ei saa viedä paperinkeräykseen.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23:een asti.