Hyppää sisältöön

Tilauslennot rullaavat Pohjois-Suomen kentille ja tartuntamäärät ovat nousussa – tämä matkailusesonki vaatii koronatestejä ja nopeita muutoksia

Positiivisia koronatestejä on tehty hiihtokeskuksissa useita ulkomaalaisten keskuudessa. Rukalla majoitusyrittäjä muutti vastaanoton suoraan mökkeihin.

Rukan alueen mökkeihin on saapunut tällä viikolla useita lentokoneellisia espanjalaisia. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Tilauslennot Euroopasta Pohjois-Suomen lentokentille ovat jatkuneet taukoamatta joulukuun ajan samaan aikaan, kun rajoitukset kotimaassa kiristyvät.

Koronarajoitukset ovat pakottaneet matkailuyrittäjät muuttamaan toimintatapojaan. Joulusesonki on myös lisännyt tilauslentomatkustajien koronatestien määrää hiihtokeskusten testauspisteissä. Samalla se on muuttanut sisäänkirjautumiskäytännöt.

– Meillä ei ole enää kohtaamisia ravintolassa, jossa on meidän perinteinen vastaanotto. Kaikki asiakkaat ohjataan suoraan heidän majoituskohteisiinsa eli mökkeihin. Siellä on vastaanottaja, joka näyttää heille mökin ja käy läpi käytännöt sekä tarkistaa koronapassin, kertoo Rukan Salonki Chaletsin yrittäjä Marjo Määttä.

Suomeen voi saapua kaikista maista, jos matkustajalla on rokotustodistus ja negatiivinen testitulos, joka on tehty 48 tuntia ennen Suomeen saapumista (siirryt toiseen palveluun) (Rajavartiolaitos).

Matkailijoita eristyksissä

Tilauslentomatkustajien testeissä on löytynyt koronaa. Kuusamossa, Levillä ja Pyhätunturilla koronatestejä järjestävä Bene-lääkäripalvelu on tilastoinut viimeisen kahden kuukauden aikana kymmeniä positiivisia testituloksia ulkomaalaisilta tilauslentomatkailijoilta. Positiivisen testin antaneet on asetettu karanteeniin ja eristyksiin.

Muun muassa Kittilässä, minne lentää myös tilauslentoja, tartuntojen määrä on noussut nopeasti tällä joulukuun viimeisellä viikolla.

Kittilän kunta tiedotti keskiviikkona (29.12.), että viikoilla 49–51 tartuntamäärät olivat noin 40 viikossa. Sairastuneita on matkailualan työntekijöissä, kotimaan ja ulkomaan matkailijoissa ja vähemmässä määrin myös muissa kuntalaisissa.

Lääkärikeskuksesta kuvataan tilannetta kuitenkin rauhalliseksi, vaikka se muuttunut onkin: vielä joulukuun alkupuolella tartuntoja ei löytynyt.

Eivätkä matkailijatkaan pandemiasta erityisen huolissaan ole.

– Käytämme ruokailuun vain asuntojamme. Asumme perhekunnittain ja pysymme yhdessä. On helppoa viettää aikaa turvallisesti, kun käytämme maskiakin aina tarvittaessa. Suurimman osan ajasta olemme ulkona, joten päivät ovat aivan tavallisia lomapäiviä, kertoo Englannin Poolista Rukalle matkustanut Jo Littlechild.

Matkailuyrittäjä Marjo Määttä toteaa, että koronarajoituksiin tottuu hiljalleen.

– On se ajoittain stressaavaa, kun rajoituksia rukataan edestakaisin. Mutta kyllähän tässä kahden vuoden aikana on jo totuttu muutoksiin. Yrittäjän arki ja elämä on sitä, että stressiä täytyy sietää, Määttä naurahtaa.