Hyppää sisältöön

Eduskunta ei ehdi pohtia, kuka saa ampua ilotulituksia – kansalaisaloite ilotulitusten kuluttajilta kieltämisestä uhkaa raueta käsittelemättä

65 000 suomalaisen allekirjoittama Rajat räiskeelle -kansalaisaloite on odottanut käsittelyä eduskunnassa jo kaksi vuotta. Jos sitä ei käsitellä vuoden aikana, se raukeaa vaalikauden päättyessä.

Lakialoite ilotulitusten kuluttajakäytön rajoittamisesta on juuttunut eduskunnan rattaisiin. Kuvassa ilotulituksia Helsingin Eirassa 31. joulukuuta 2020. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Lakialoite ilotulitusten kuluttajakäytön rajoittamisesta on juuttunut eduskunnan rattaisiin. 15 potilas-, vammais-, terveys- ja eläinjärjestöä luovutti kansalaisaloitteen marraskuussa 2019. Aloitteen käsittelystä vastaava talousvaliokunta ei ole ehtinyt tehdä asian eteen mitään.

– Saattaa kuulostaa aika erikoiselle, mutta valiokunnissa hallituksen esitykset ja EU:sta tuleva materiaali on ykkössijalla ja sitten vasta lähdetään käsittelemään muita aiheita. Talousvaliokunta on ollut todella työllistetty korona-aikaan, valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hanna Kosonen sanoo.

Jos eduskunta ei käsittele aloitetta ensi vuoden aikana, se raukeaa vaalikauden päättymiseen. Silloin järjestöjen pitäisi aloittaa työ alusta ja kerätä nimet uudelleen.

Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen rajaisi ilotulitteet vain ammattilaisten käyttöön. Kuvassa Kososen vieressä istuu saman puolueen Mikko Kärnä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Rajat räiskeelle -kampanjan vetäjien mielestä se olisi kohtuutonta. Yksi vetäjistä, Hannele Luukkainen pitää eduskunnan toimintaa demokratian halventamisena.

– Kun meillä on laissa tällainen kansalaisaloite olemassa, se pitäisi ottaa vakavasti. Säädösten mukaan ne pitäisi käsitellä puolessa vuodessa. On aika iso kynnys saada yli 50 000 nimeä kerättyä ja me teimme sen kuukaudessa, Luukkainen sanoo.

Kansalaisaloitteet vain vessapaperin väärti?

Talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna Kosonen ei osaa sanoa, voitaisiinko kansalaisaloitteiden raukeamista venyttää yli vaalikauden. Siitä ei ole ollut puhetta.

– Itse näkisin ihan mahdollisena sen, ettei aloitteiden takana olevan ison porukan tarvitsisi tehdä kaikkea uudelleen vain sen takia, että meillä on ollut korona. Mutta se vaatii päätöksiä.

Rajat räiskeelle -kampanjassa toivotaan, että eduskunta ryhdistäytyisi ja käsittelisi aloitteen ajallaan. Järjestöt ovat olleet yhteydessä valiokuntaan, ja patistelleet sitä viemään asiaa eteenpäin.

– Kansalaisaloitteilla ei ole mitään merkitystä, jos ne voivat raueta käsittelemättöminä kansanedustajien kiireiden takia. Silloin ne ovat kuin vessapaperia, Luukkainen sanoo.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden kuluttajakäyttö kielletään. Ehdotuksessa ei puututtaisi F1-luokkaan kuuluvien pyroteknisten tuotteiden kuluttajakäyttöön. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi tähtisadetikut.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 31.12. kello 23:een saakka.