Meri-Lapissa on vahvistettu alueen kolmas omikronin aiheuttama koronatartunta – sairaalahoidon tilanne on toistaiseksi rauhallinen

Meri-Lapissa koronatestaus on ruuhkautunut. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri muistuttaa, että testaus on tarkoitettu vain koronavirusoireista kärsiville.

Meri-Lapissa on sairaalahoidossa alle viisi koronapotilasta, mutta tehohoitoakin tarvitaan. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Meri-Lapissa on vahvistettu alueen kolmas omikron-tartunta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Petra Portaankorva arvelee, että niiden määrä alueella on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Sairaanhoitopiirissä on todettu tällä viikolla kaikkiaan 68 koronatartuntaa.

Tartuntamäärän kasvusta huolimatta sairaalahoidon tilanne on toistaiseksi rauhallinen. Koronaviruksen vuoksi hoidossa on alle viisi potilasta. Tehohoitoa kuitenkin tarvitaan edelleen.

Tautia liikkuu vapaana

Tartunnanjäljitys on ollut viime aikoina erittäin kuormittunut Meri-Lapissa. Viime viikon 95:stä paikallisesta tartunnasta pystyttiin jäljittämään noin 75 prosenttia. Iso osa tartunnoista oli jatkotartuntoja perhe- ja lähipiirissä.

– Osassa tapauksista altistuspaikkaa ei ole kyetty selvittämään, mikä kertoo siitä, että tautia on myös paljon vapaana. Ihmisiä kehotetaan muistamaan koronaturvatoimet, kuten maskin käyttö, Portaankorva kirjoittaa tiedotteessa.

Lisäksi kuntien koronavirustestaus on ruuhkautunut. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että testaus on tarkoitettu vain koronavirusoireista kärsiville.

– Oireisena tulee jäädä kotiin ja hakeutua koronavirustesteihin. Oireettomien henkilöiden ei tule hakeutua testiin, eikä testejä oteta julkisella puolella matkailun vuoksi testitodistusta tarvitsevilta, Portaankorva korostaa.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.