Satakunnan ja Varsinais-Suomen koronarajoitukset jatkuvat ja osittain tiukkenevat – lapset saavat jatkaa liikuntaharrastuksia

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut koronarajoituksia ja yhtenäistänyt Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset samanlaisiksi. Satakunnan osalta alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta helpottuu.

Koronarokotteita. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa alueensa koronarajoituksia vuoden alusta 15.1. saakka. Rajoitukset eivät koske alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa, mikä on ainoa rajoitusten kevennys Satakunnan osalta. Varsinais-Suomeen tulee sen sijaan lisärajoituksia.

Satakunnassa lasten ja nuorten harrastustoiminta on kielletty vuodenvaihteeseen asti, sen jälkeen se on sallittu.

– Päätimme edetä lasten etu edellä, eli harrastustoiminta on mahdollista lasten ja nuorten harrastustoiminnassa, kertoo avin johtaja Heikki Mäki.

Varsinais-Suomeen kovemmat rajoitukset kuin ennen

Varsinais-Suomen koronarajoitukset kiristetään samalle tasolle kuin ne ovat Satakunnassa. Sisäliikuntapaikat ja uimahallit ovat olleet Satakunnassa kiinni jouluaatosta lähtien, mutta Varsinais-Suomessa ne ovat saaneet olla auki. Nyt paikat suljetaan Varsinais-Suomessa vuodenvaihteen jälkeen.

Molempien maakuntien koronakoordinaatioryhmät ovat todenneet, että maakuntien koronatilanne heikkenee edelleen ja terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittumassa.

–Rajoitusten jatkaminen on tarpeen epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Yhtenäiset rajoitukset koskevat koko Lounais-Suomen aluetta. Toivottavasti näillä rajoituksilla saadaan hillittyä tartuntamäärien kasvua, Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen sanoo.

Laajat kiellot

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa.

Lisäksi aluehallintovirasto määrää suljettaviksi yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan.

Näitä tiloja ovat:

1. joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

2. yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

3. tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

4. huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

5. sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

6. kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös tilojen sulkemisesta ei kuitenkaan koske vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa, ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, lakisääteisten palvelujen toteuttamista, kuten lääkinnällistä kuntoutusta eikä vähittäiskaupan liiketiloja ja niihin kulkemista.

Johanna Lehtola haastattelee.