Hyppää sisältöön

Ateneum päätettiin sulkea siinä uskossa, että tilaan saa ottaa vain 10 henkeä kerrallaan – avin mukaan tällaista rajoitusta ei kuitenkaan ole

Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo on määrä sulkea huomenna torstaina kolmeksi viikoksi. Kansallisgallerian mukaan päätös voidaan arvioida nyt uudestaan.

Etelä-Suomen avin mukaan museo voi ottaa näyttelytilaan yli 10 henkeä. Olennaista on huolehtia lähikontaktien estämisestä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Saavatko museot olla auki koronan leviämisalueilla, vaikka koronapassi menee ensi yönä tauolle?

Keskiviikkona Kansallisgalleria tiedotti, että se sulkee Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden ovet huomenna torstaina tammikuun 20. päivään asti. Syynä on hallituksen päätös ottaa koronapassi pois käytöstä suurimmassa osassa Suomea tartuntatilanteen takia.

Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä sanoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että rajoitusten mukaan museoissa saisi olla vain 10 henkeä kerrallaan tilaa kohti, mikä tekee työn järjestelystä vaikeaa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Oona Mölsä sanoo kuitenkin Ylelle, että tällaista 10 hengen rajoitusta museoille ei ole voimassa Uudellamaalla. Museoissa järjestettävät yleisötilaisuudet ovat pannassa, kuten muissakin tiloissa Uudellamaalla, mutta jatkuvaluonteista museotoimintaa ei pidetä yleisötilaisuutena.

Sen sijaan museot ovat velvollisia muilla keinoilla huolehtimaan siitä, ettei lähikontakteja synny ja tartuntariskiä ehkäistään – tämä on se rajoitus, josta museot eivät voi nyt koronapassilla vapautua.

Nämä muut keinot voivat kuitenkin olla muuta kuin vain 10 museovieraan ottaminen tilaan kerrallaan.

– Jos muutoin syntyy helposti ruuhkia, voidaan esimerkiksi rajata, että osallistujia saa olla vaikkapa 50 prosenttia normaalista enimmäismäärästä, Mölsä sanoo.

Toimija päättää keinoista itse

Mölsän mukaan 50 prosentin kävijämääräraja on esimerkinomainen, ja koronaturvallisuudesta voidaan huolehtia muillakin keinoilla, kuten maskeilla ja ilmastoinnin tehostamisella.

Koronaturvallisuuden arvioiminen on toimijan omalla vastuulla.

– Lainsäädännössä on lähdetty siitä, että toimija itse arvioi tarvittavat toimet kyseiseen tilaan. Lain esitöissä on mainittu etenkin osallistujamäärän rajaaminen ja tilojen käytön porrastaminen, Mölsä sanoo.

10 hengen raja taas liittyy siihen, milloin esimerkiksi museon täytyy huolehtia lähikontaktien vähentämisestä, kun koronapassia ei ole käytössä. Jos tiloissa normaalioloissa on yli 10 henkeä kerrallaan, lähikontakteja ja taruntariskiä täytyy ehkäistä.

Pienemmillä toimijoilla kuten esimerkiksi kampaamoilla taas ei ole nytkään erityistä velvollisuutta vähentää lähikontakteja, jos niiden tiloissa ei ole yli 10 henkeä samaan aikaan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo, että vaikka seuraavien viikkojen aikana rajoituksia ei voi korvata koronapassilla, koronapassia voi kuitenkin edelleen edellyttää asiakkailta samalla kun noudattaa rajoituksia.

Kansallisgalleria saattaa muuttaa päätöksiään

Yle tavoitti keskiviikkona Kansallisgallerian pääjohtajan Kimmo Levän. Hän kertoo, että Ateneum ja Sinebrychoffin museo päätettiin sulkea siinä käsityksessä, että ilman koronapassia tilassa saisi olla vain 10 henkeä kerrallaan.

– Nyt kun koronapassi jäi pois, tulkitsimme avin päätöksiä niin, että saisimme ottaa vain 10 henkeä per tila.

Levä kuuli Yleltä avin näkemyksestä, jonka mukaan tällaista 10 hengen rajoitusta ei kuitenkaan ole.

– Jos meidän tulkinta on ollut väärä, meidän täytyy tietysti päätöksiäkin muuttaa.

Kansallisgallerialla on oma koronaryhmä, joka linjaa muun muassa museoiden aukiolosta. Levän mukaan koronaryhmä saadaan koolle aikaisintaan huomenna torstaina, jolloin uusia päätöksiäkin voidaan tehdä.

Levän mukaan on mahdollista, että päätöksiä sulkea Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo muutetaan.

Mitä mieltä olet museoiden tilanteesta ja koronarajoituksista? Voit keskustella uutisesta 30.12. klo 23 asti.

Lue myös: