Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi UPM:n vaatimuksen yhteiskunnallisesti tärkeiden toimintojen rajaamisesta Paperiliiton lakon ulkopuolelle

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi metsäyhtiö UPM:n turvaamistoimihakemuksen. Käräjäoikeuden mukaan Paperiliitolle tulee ensin varata tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

UPM vaatii käräjäoikeudelta lakkorajoja Paperiliitolle. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt metsäyhtiö UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta.

Käräjäoikeus katsoo, ettei tilanteessa ole edellytyksiä määrätä vaadittua turvaamistointa ilman, että Paperiliitolle varataan ensin tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

UPM ilmoitti eilen jättäneensä Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Yhtiö vaati, että käräjäoikeus määrää Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan mahdollisen lakon ulkopuolelle.

UPM vaati myös, että turvaamistoimi määrätään ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuus tulla kuulluksi.

UPM:n tekemä turvaamistoimihakemus koski UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa. Paperiliitto (siirryt toiseen palveluun)on aiemmin kertonut olevansa valmis sopimaan UPM:n kanssa joidenkin töiden rajaamisesta lakon ulkopuolelle tietyin edellytyksin.

UPM:n mukaan lakkorajojen puuttuminen on "kohtuutonta sivullisia kohtaan"

Eilen illalla UPM totesi tiedotteessaan hakeneensa turvaamistoimea käräjäoikeudelta, koska Paperiliitto ei ole asettanut lakkorajoja lakkoilmoituksessaan.

– Paperiliiton päätös toimia ilman lakkorajoja on täysin kohtuuton sivullisia kohtaan. Nyt kaupungeissa joudutaan miettimään, miten esimerkiksi hoitolaitosten tai sairaaloiden lämmitys turvataan. Vaihtoehtoiset energialähteet voivat tuoda kalliin laskun kuntalaisille, toteaa UPM:n sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela.

Paperiliitto on antanut UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi. Paperiliiton mukaan esitys vastaa sisällöltään muiden alan yritysten jo hyväksymiä työehtosopimuksia.

UPM on ilmoittanut aiemmin, että se lopettaa aiemman työehtosopimuksen noudattamisen vuodenvaihteessa ja alkaa soveltaa itse määrittämiään työehtoja. Paperiliitto on aloittamassa tämän takia lakon kaikilla UPM:n laitoksilla.

Myös Kouvolan, Lappeenrannan ja Rauman kaupungit ovat vedonneet lakkorajojen puolesta muun muassa lämmöntoimitusten turvaamiseksi.

Juttua päivitetty 30.12.2021 klo 15.01: Lisätty tieto siitä, että Helsingin käräjäoikeus on hylännyt UPM:n turvaamistoimihakemuksen.