Amazonin virtuaaliavustaja Alexa haastoi 10-vuotiaan koskemaan pistorasiassa olevan laturin piikkejä kolikolla

Vaarallinen kolikkohaaste on levinnyt Tiktokissa. Virtuaaliavustajan valmistaja Amazon kertoo, että ohjelmistovirhe on korjattu tapauksen jälkeen.

Äänikomennoilla ohjailtava virtuaaliavustaja Alexa "asuu" Amazonin Echo-laitteessa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Verkkokauppajätti Amazonin virtuaaliavustaja Alexa kehotti kymmenvuotiasta tyttöä hengenvaaralliseen leikkiin Yhdysvalloissa.

Tytön äiti kertoo tyttärensä suorittaneen kotona nettihaasteita, joita hän pyysi äänikomentoja tottelevan Echo-laitteen Alexa-ohjelmalta. Usiden hauskojen liikunnallisten haasteiden jälkeen Alexa ehdotti seuraavaa verkosta löytämäänsä aktiviteettia:

– Työnnä puhelimen laturi puolittain pistorasiaan ja kosketa pennin kolikolla laturin piikkejä.

Tapauksesta kertovat lukuisat (siirryt toiseen palveluun) yhdysvaltalaiset (siirryt toiseen palveluun) uutismediat (siirryt toiseen palveluun). Tytön kauhistunut äiti julkaisi Twitterissä todistusaineistona myös puhelimen sovellukseen tulleen haasteen tekstin.

Paikalla ollut äiti ehti onneksi väliin ennen kuin mitään vakavampaa ehti sattua.

"Tekoälyyn ei voi täysin luottaa"

Kyseessä on muun muassa Tiktokissa levinnyt kolikkohaaste, jonka tekeminen voi johtaa sähköiskuun tai tulipalon syttymiseen. Videoalustalta löytyy myös muun muassa utahilaisen palopäällikön Brian Tannerin video (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kehottaa ehdottomasti välttämään vaarallisen haasteen tekemistä.

Tapauksen jälkeen Amazon sanoi vastauksessaan, että asiakkaiden luottamus on sille kaikki kaikessa.

– Korjasimme tämän virheen heti, kun saimme kuulla siitä. Kehitämme ohjelmistojamme vastaavien tilanteiden välttämiseksi myös tulevaisuudessa, yhtiön edustaja sanoi.

New Yorkin yliopiston tekoälytutkija Gary Marcus sanoo uutiskanava CNBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että tapaus osoittaa yhden tekoälyn keskeisen ongelman: maalaisjärjen puutteen.

– Mikään nykyinen tekoäly ei pysty alkuunkaan ymmärtämään todellista fyysistä ja psykologista maailmaa. Todellisen älykkyyden vielä puuttuessa tekoäly ei voi koskaan olla täysin luotettavaa. Tarvitaan perustavanlaatuisia harppauksia ennen kuin tekoälyyn voi luottaa, Marcus sanoo.

Voit keskustella aiheesta 31.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää: