Hyppää sisältöön

UPM:n sellu- ja paperikoneet pysähtyvät lauantaina – Pietarsaaren sellutehtaan pääluottamusmies: "Tulen päästämään porukan pois aamulla ja lähdetään yhdessä"

Yle tapasi paperiliittolaisia ja UPM:n sellutehtaan johtajan Pietarsaaren tehtaan portilla lakkoa edeltävän päivän aamuna. Osapuolet pysyvät tiukasti omissa poteroissaan. Sijaiskärsijäksi joutui naapuriyritys BillerudKorsnäs, joka joutui aloittamaan yt-neuvottelut.

UPM:n sellutehdas Pietarsaaressa valmistautuu lakkoon perjantaina
UPM:n sellutehdas Pietarsaaressa valmistautuu lakkoon perjantaina

Paperiliitto aloittaa lakon UPM:n sellu- ja paperitehtaissa lauantaiaamuna 1.1.2022.

Koneet eivät sammu yhdestä napin painalluksesta, vaan esimerkiksi UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan teknisesti vaativa alasajo on aloitettu jo tiistaina. Lakosta odotetaan vähintään kolmen viikon mittaista.

– Tämä [vuodenaika] on huono seisauttaa tehdas. Yritämme tehdä sen turvallisesti. Nyt on äärimmäisen tärkeää, että putket saadaan tyhjennettyä loppuun asti. On vaara, että jotakin jää ja jäätyy, ja putket hajoavat, murehtii UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan johtaja Simon Fagerudd.

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton voimassa oleva työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa. Paperiliitto vaatii konsernikohtaista sopimusta, metsäyhtiö UPM viittä toimialakohtaista työehtosopimusta.

UPM:n Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies Sauli Tialan mukaan UPM:n tarjoamissa sopimuksissa on useita heikennyksiä, jotka koskevat esimerkiksi työaikaa ja palkanmaksua. UPM on eri mieltä ja painottaa, että henkilöstön ja liiketoiminnan kannalta sopiminen kannattaa tehdä liiketoiminnoittain.

– Sopimiseen tarvitaan aina kaksi osapuolta. UPM on itsekseen sanellut sopimukset. Pitkä lakko on tulossa, arvelee Tiala.

Pietarsaaren ammattiyhdistys 52:n puheenjohtaja Thomas Melarti peräänkuuluttaa perinteitä.

– Aina sovittu ja päästy sopimukseen, en ymmärrä miksi ei nyt tällä kertaa. Kesällä oli liittokokous ja sovittiin, että konsernikohtaisia sopimuksia neuvotellaan, Melarti toteaa.

Simon Fagerudd näkee asian toisin.

– Olisi ihan hyvä syy uudistautua ja löytää uusia malleja. Ei voida joutua jatkamaan joka toinen vuosi näin.

Paperiliiton hallitus on jo hyväksynyt paperiteollisuuteen useita yrityskohtaisia sopimuksia. Ne on neuvoteltu esimerkiksi Metsä Groupin, Adara Pakkaus Oy:n, Sonoco-Alcoren, Oy Essity Finland Ab:n, Pankakoski Mill Oy:n ja BMS:n kanssa. Suurista metsäyhtiöistä Stora Enson kanssa neuvoteltiin sopimus jo aiemmin syksyllä.

Lakolla sijaiskärsijä naapurissa

UPM on kertonut aikovansa maksaa tammikuussa 2022 palkanlisää työntekijöille, jotka tulevat töihin lakon aikana. Paperiliiton mukaan lisäkorvaus rikkuruudesta olisi 30 euroa päivässä.

Paperiliittolaiset eivät ole asettaneet lakkorajoja lakkoilmoituksessaan, vaan lakko koskisi kaikkea työtä eli myös esimerkiksi palo- ja ympäristöturvallisuuden kannalta tärkeitä tehtäviä. UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalla tulkitaan kuitenkin toisin. Paperiliittoon kuuluvat palomiehet päivystävät lakon aikana etänä ja tulevat hälytyksen tapahtuessa tehtaalle.

Pääluottamusmies Sauli Tiala perustelee päätöstä sillä, että sama palokunta huolehtii myös UPM:n Alholman sahan ja BillerudKorsnäsin paperitehtaan paloturvallisuudesta.

UPM jätti Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimivaatimuksen, jossa vaati yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeiden toimintojen rajaamista lakon ulkopuolelle. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta, ja katsoi, ettei tilanteessa ole edellytyksiä määrätä vaadittua turvaamistointa ilman, että Paperiliitolle varataan ensin tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

BillerudKorsnäsin paperitehtaan henkilöstöpäällikkö Anette Skytte pitää todella ikävänä tilannetta, että paperitehdas joutuu sivullisena sijaiskärsijäksi.

BillerudKorsnäsin paperitehdas Pietarsaaressa aloitti yt-neuvottelut UPM:n lakon vuoksi

– On ikävää, että jouduimme käynnistämään yt-neuvottelut. Nyt koko henkilöstö jännittää, miten käy, Skytte kertoo.

Yt-neuvottelujen piirissä on 120 työntekijää.

Tehdas on riippuvainen UPM:n toimittamasta höyrystä, paineilmasta, vedestä ja sellumassasta, ja siellä uskotaan, että tehdas joutuu ajamaan tuotantonsa alas myös viimeistään vuodenvaihteessa. BillerudKorsnäs

UPM:llä on paperitehtaita on viidellä ja sellutehtaita kolmella paikkakunnalla.

Katso alta tallenne livelähetyksestä.

Valaistu UPM:n Pietarsaaren sellutehdas aamun kajossa.
Lakko pysäyttää UPM:n sellutehtaat - seuraamme tilannetta Pietarsaaressa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 1.1. kello 23:een saakka.

Edit. 31.1. kello 13.09: Korjattu Thomas Melartin nimen oikeinkirjoitus.

.
.