Hyppää sisältöön

Ruotsi on vaatinut negatiivista koronatestiä tiistaista lähtien – myös satoja suomalaisia on käännytetty rajalta

Ruotsiin ei pääse enää rokotustodistuksella, vaan rajalla pitää näyttää todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestistä. Vaatimus on yllättänyt sadat suomalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset matkustajat.

Haaparannan poliisi on käännyttänyt satoja ihmisiä, jotka ovat pyrkineet Ruotsiin ilman negatiivista koronatestiä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ruotsi kiristi maahantulorajoituksiaan tiistaina. Se vaatii kaikilta ulkomaalaisilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty alle 48 tuntia ennen maahan saapumista.

Kotitesti, rokotustodistus tai todistus sairastetusta taudista ei siis oikeuta matkustamaan länsinaapuriin.

Ruotsin rajoilta onkin käännytetty tiistain jälkeen satoja suomalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia maahanpyrkijöitä. Suomesta tulijoita on pysäytetty etenkin Tornionjokilaakson raja-asemilla.

Haaparannan poliisi käännytti tiistaina kello 17:ään mennessä 400 maahantulijaa takaisin Suomeen. Tornionjokilaaksossa on kymmenkunta virallista rajanylityspaikkaa, joista Tornio–Haaparanta on suurin.

– Muilla rajanylityspaikoilla on voitu käännyttää muutamia lisää. Mutta en usko, että kovin monta, vaikkei tarkkoja lukuja olekaan. Tiedän ainakin, ettei ketään pysäytetty Övertorneån raja-asemalla, sanoi vt poliisialuepäällikkö Magnus Carlborg Norrländska Socialdemokraterna (NSD) -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Carlborg uskoo, että raja-alueen asukkaat ovat hyvin perillä ajankohtaisista määräyksistä. Heitä myös koskevat osin lievemmät vaatimukset. Ruotsissa töissä käyviltä kelpuutetaan viikkoa ennen Ruotsiin saapumista tehty testi, jonka tulos negatiivinen, tai vaihtoehtoisesti rokotustodistus.

Tornionjoen rajalla pysäytettiin lähinnä kauempaa sisämaasta tulleita suomalaisia ja ulkomaalaisia.

– Osa oli turisteja, jotka olivat olleet Rovaniemellä, eivätkä tienneet uusista säännöistä, Carlborg sanoi NSD:lle.

Yleisradio ei saanut torstaina Carlborgia kiinni tilastojen päivittämiseksi.

Myös Tukholmassa käännytyksiä

Silja Tallinkin matkustuslaivat ankkuroituvat Tukholmassa Värtahamneniin. Ruotsin rajapoliisin ei ole tarvinnut pysäyttää matkustajia terminaaliin. Kuva: Miika Siltalahti / Lehtikuva

Tukholman poliisista kerrotaan, että joitakin kymmeniä laivamatkustajia Suomesta on jouduttu käännyttämään. Tarkkoja tilastoja tai analyysia Värtahamnenin ja Stadsgårdenin satamiin pysäytetyistä poliisi ei ole vielä ehtinyt tehdä.

– Tiistaina huomasimme, että tieto ei ollut oikein saavuttanut matkustajia. Mutta he vain matkustavat takaisin laivalla, joten paluu hoituu yksinkertaisesti, Gunnar Ricknell Tukholman poliisista kertoo Ylelle puhelimitse.

– Osa oli hyvinkin pettyneitä, kun eivät päässeet välipäivän alennusmyynteihin Tukholmassa.

Varustamoilla on erilaiset strategiat koronatesteihin. Viking Line on luottanut tiedottamiseen (siirryt toiseen palveluun), kun taas Tallink Silja tarjoaa tiedon (siirryt toiseen palveluun) lisäksi matkustajille koronatestimahdollisuuden satamissa Suomessa ja Ruotsissa. Testin tekevät terveydenhuollon ammattilaiset ja testituloksesta saa todistuksen.

Kumpikaan varustamo ei tarkista matkustajien koronatestejä ennen laivaan nousemista, sillä sitä ei Suomen laki salli.

Ricknellin mukaan Vikingin laivoilta on käännytetty pari prosenttia matkustajista, kun Tallink Siljalta ei käytännössä ole tarvinnut käännyttää ketään. Tallink Siljalta kerrotaan, että satamissa on todettu yksittäisiä positiivisia tuloksia.

– Silloin matkustajat on ohjattu karanteeniin hyttiinsä kotimatkan ajaksi, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo puhelimitse.

Viking Linelta puolestaan kerrotaan, että testimahdollisuuden järjestämistä satamiin pohditaan parhaillaan.

Myöskään Finnair ei tarkista matkustajiensa koronatestejä ennen matkaa Ruotsiin. Finnairin viestinnästä kuitenkin arvioidaan, että asiakkaiden matkustusdokumentit ovat pääsääntöisesti kunnossa.

Yle ei tavoittanut Tukholman Arlandan lentoaseman rajapoliisia torstaina. Sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistaina, että harvoilta maahan saapuvilta matkustajilta oli tarkastettu negatiivinen testitulos.

Satoja muitakin käännytetty

Ruotsiin on pyritty muistakin Pohjoismaista. Tiistaina Etelä-Ruotsin Skånessa käännytettiin noin 700:aa Tanskasta tulijaa ja eilen keskiviikkona 430, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Suurin osa oli tanskalaisia, mutta joukossa oli myös saksalaisia ja muita ulkomaalaisia.

Rajapoliisin mielestä tulijoita on ollut paljon, siihen nähden, että poliisi tiedottaa testivaatimuksesta kaikissa Tanskan liikenteen solmukohdissa.

– Meillä on kyltit Kööpenhaminan päärautatieasemalla, Kastrupin lentoasemalla ja Juutinrauman sillan alkupäässä, kertoo rajapoliisipäällikkö Mats Berggren SVT:lle.

Ruotsilla ja Norjalla on yli 1 600 kilometriä maarajaa, ja tiedot Ruotsiin ilman koronatodistuksia pyrkivistä norjalaisista ovat hajanaisia. Etelässä Svinesundin sillalla käännytettiin tiistaina 350 norjalaista, kertoo verkkosivusto nyhetsnotiser.se (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsi vaatii kaikilta maahan saapuvilta aikuisilta ja yli 12-vuotiailta lapsilta negatiivisen koronatestin. Vaatimus on voimassa tammikuun loppuun saakka.

Ruotsin kansalaisilta, oleskeluluvan haltijoilta ja pysyvästi maassa asuvilta negatiivistä testiä ei vaadita.

Lisätty 3. tammikuuta kello 12.35 viimeinen lause.

Lue lisää:

.
.