Hyppää sisältöön

Iloinen yllätys Kymenlaakson keskussairaalassa: tänä vuonna syntyi miltei 50 vauvaa viime vuotta enemmän

Korona-aika siivitti Suomessa syntyneiden vauvojen määrä nousuun viime vuonna. Kymenlaakson keskussairaalassa jännitetään viime hetkiin saakka, meneekö 1300 syntyvän vauvan raja rikki uuden vuoden aattona.

Kymenlaakson keskussairaalassa käy myös ulkopaikkakuntalaisia synnyttäjiä. Arkistokuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kulunut vuosi on ollut Kymenlaakson keskussairaalan synnytyssaleissa iloinen, sillä työtä on riittänyt viime vuotta enemmän.

Kymenlaakson keskussairaalassa on syntynyt miltei 1300 vauvaa. Torstaina, päivää ennen uuden vuoden aattoa, synnytyksiä oli 1297.

Määrä on noin viisikymmentä lasta enemmän kuin viime vuonna, jolloin lapsia syntyi 1251.

– Kymenlaaksossa syntyvien lasten osalta on ollut laskeva trendi. Tämän vuoden määrä on ilman muuta iloinen asia, kertoo naistentauti- ja synnytyspalveluiden palveluesimies Kirsti Väänänen Kymsotelta.

Väänänen uskoo, että 1300 syntyvän lapsen raja menee rikki vielä ennen vuoden vaihdetta. Samalla hän toivoo, että koronavuosina kasvaneet synnytysmäärät saavat jatkoa tulevinakin vuosina.

– Toivon, että trendi jatkuu eikä tämä jää yksittäiseksi vuodeksi, Väänänen sanoo.

Vuonna 2018 lapsia syntyi Kymenlaakson keskussairaalassa 1359, eli satakunta enemmän kuin viime vuonna. Vuonna 2019 lapsia syntyi 1246, minkä jälkeen määrä on kuluneina kahtena vuonna kääntynyt pieneen nousuun.

Korona-aika aiheutti vauvabuumin

Suomessa syntyneiden vauvojen määrä kääntyi viime vuonna nousuun. Korona-ajan myötä ajatus perhe-elämästä alkoi tuntua monesta houkuttelevammalta. Korona-ajan vauvat ruuhkauttivat neuvolat ja synnytysairaalat, mutta syntymien kasvu ei ole jatkunut täysin samanlaisena koko korona-aikaa.

– Kymenlaaksossa korona-aika on ollut vauvabuumin aikaa. Samanlaista viestiä on tullut muistakin synntyssairaaloista, Väänänen kertoo.

Kymenlaakson keskussairaalassa on naistentautien ja synnytysten vuodeosastolla nyt 15 äitiä vauvoineen. Yhteensä osastolla on 21 potilaspaikkaa ja synnytysyksikössä neljä synnytyssalia.

Kymenlaakson keskussairaalassa käy myös ulkopaikkakuntalaisia synnyttäjiä. Heitä tulee paljon erityisesti Itä-Uudeltamaalta, kuten Porvoosta, Loviisasta ja Sipoosta. Väänäsen mukaan aiempina vuosina heidän määränsä on ollut muutaman sadan luokkaa.

Synnytykset Porvoon sairaalassa päättyivät vuoden 2016 lopussa. Osa näistä synnyttäjistä ohjautui Kotkaan.

– Esimerkiksi HUSin alueella voi valita, missä synnyttää. Meidän sairaalamme on pienempi ja monen mielestä tunnelmaltaan kotoisa. Tänne on helppo tulla ja meille mahtuu aina. En muista, että ketään olisi koskaan käännytetty pois, Väänänen kertoo suosion syistä.

Lue lisää aiheesta: