Hyppää sisältöön

Miljoonia huijanneille rakennusalan yrittäjille vankeustuomiot – näin Bandidoksen jäsen ohjaili talousrikoksia pääkaupunkiseudulla

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lukuisia rakennusalan toimijoita eri mittaisiin vankeustuomioihin pääkaupunkiseudulla tehdyistä talousrikoksista. Oikeuden mukaan toiminnassa oli ollut järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä.

Osalla tuomituista oli yhteyksiä moottoripyöräkerho Bandidos MC:hen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomion laajasta rakennusalan rikoskokonaisuudesta. Osalle mukana olleista on annettu jo aiemmin tuomiot. Tänään tuomion sai kaikkiaan yhdeksän miestä. Osan syytteet hylättiin.

Toimintaa oli oikeuden mukaan ohjaillut moottoripyöräkerho Bandidokseen kuulunut mies. Hän oli ollut Bandidos MC:n jäsen vuodesta 2006 lähtien, mutta eronnut sittemmin kerhosta omien sanojensa mukaan.

Mies oli työskennellyt rakennustyömailla pääkaupunkiseudulla ja luonut työmiehenä laajat verkostot alalle. Sittemmin hän oli alkanut konsultoida rakennusalalla ja lähtenyt pyörittämään muun muassa työmiehiä välittäviä yrityksiä.

Mies oli mukana kaikkiaan kuudessa rakennusalan yrityksessä, joissa kaikissa oli oikeuden mukaan kierretty veroja ja työeläkemaksuja sekä laiminlyöty kirjanpidon pitäminen. Palkat oli maksettu pimeänä käteisellä. Tapaukseen liittyi myös kuittikauppaa.

Rikoshyöty oli kunkin yrityksen kohdalla ollut jopa satoja tuhansia euroja. Yhteensä veroja oli jätetty maksamatta jopa 1,5 miljoonan euron edestä ja työeläkevakuutusmaksuja oli laiminlyöty lähes 900 000 euroa.

Oikeuden mukaan rikokset oli tehty osana järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa. Bandidokseen kuulunut mies oli käyttänyt määräysvaltaansa muihin. Yksi mukana olleista miehistä oli muun muassa pahoinpidelty taloudellisten erimielisyyksien vuoksi.

Tapaukseen liittyen on ollut syytettyinä kaikkiaan 23 henkilöä, joista useilla on kytköksiä Bandidokseen. Oikeudessa ei kuitenkaan voitu osoittaa, että rikokset olisi tehty Bandidoksen nimissä. Tapauksen toimintamalli vastasi oikeuden mukaan järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rikokset oli tehty vuosina 2014–2017 pääkaupunkiseudulla.

Päätekijöille kahden vuoden vankeustuomiot

Bandidokseen kuulunut vuonna 1973 syntynyt Jani Johannes Ranta tuomittiin yhteensä 25 talousrikoksesta kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Rikoksiin lukeutui muun muassa useita törkeitä veropetoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia ja törkeitä työeläkevakuutusmaksupetoksia. Hänet on aiemmin tuomittu vankeuteen kuudeksi vuodeksi törkeistä huumausainerikoksista, mikä alensi tuomiota.

Yrityksissä oli ollut mukana vastuuhenkilöinä myös muita miehiä. Heidän tehtävänään oli muun muassa allekirjoittaa sopimuksia ja laatia tekaistuja laskuja. Ainakin yksi heistä oli sotkeentunut myös huumausainerikoksiin, joista on jo aiemmin annettu tuomio. Kysymys oli kokaiinin käytöstä ja hallussapidosta.

Tämä vuonna 1995 syntynyt mies oli päätynyt mukaan toimintaan työharjoittelun kautta, jonka myötä hänelle oli annettu vastuurooli osassa yrityksiä. Tekojen aikaan parikymppiselle miehelle annettiin vuoden vankeustuomio 12 talousrikoksesta, kuten törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista sekä avunannosta kyseisiin rikoksiin.

Osassa yrityksiä vastuuhenkilönä ollut vuonna 1987 syntynyt Joona Alexsandro Mäkelä sai kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion 19 talousrikoksesta, joissa oli kyse vastaavasta toiminnasta kuin vuonna 1973 ja 1995 syntyneiden miehen kohdalla.

Vastuuasemassa kahdessa yrityksessä oli ollut myös vuonna 1963 syntynyt Hannu Tapio Seppänen, joka tuomittiin kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta kahdeksi vuodeksi neljäksi kuukaudeksi vankeuteen.

Yhdessä yrityksessä mukana ollut 1983 syntynyt mies sai yhden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion törkeistä talousrikoksista.

Vastaava mestari tilasi töitä rikollisilta yrityksiltä

Lisäksi tuomion sai vuonna 1966 syntynyt mies, joka oli tilannut töitä kyseisiltä yrityksiltä valvomilleen työmaille, vaikka oli tiennyt yritysten laittomasta toiminnasta. Vastaavana mestarina työmailla toiminut mies oli tuntenut Bandidokseen kuuluneen päätekijän jo pitkään ja ollut syytettynä samassa huumejutussa aiemmin.

Hänet tuomittiin yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen avunannosta kolmeen törkeään veropetokseen ja yhteen veropetokseen. Lisäksi mies tuomittiin veropetoksesta.

Alle vuoden vankeustuomion sai toiminnassa mukana ollut vuonna 1972 syntynyt mies. Ehdollista vankeutta sai vuonna 1973 syntynyt mies ja vuonna 1958 syntynyt mies. Yhteistyö rikoksen selvittämisessä alensi osan tuomioita.

Kuusi tuomittua määrättiin liiketoimintakieltoon. Oikeus määräsi vältetyistä veroista ja työeläkevakuutusmaksuista koituneet vanhingot korvattaviksi. Päätekijöille korvattavaa koitui satoja tuhansia euroja.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomitut kiistivät syytteet pääosin.

Muokattu 3.1.2022 kello 15.00: Lisätty pisimmät tuomiot saaneiden nimet juttuun. Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin Yle voi julkaista myös alle viisi vuotta vankeutta saaneiden nimet.

Lisää aiheesta: