Norjalaiset rajayhteisön asukkaat pääsevät nyt helpommin Suomeen: enintään 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestiä ei enää vaadita

Lapin aluehallintovirasto on kumonnut päätöksensä, joka koski pakolliseen terveystarkastukseen osallistumista rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville.

Aluehallintoviraston päätös terveystarkastuksista on tullut tarpeettomaksi, koska Suomi on alkanut vaatia negatiivista testitulosta valtioneuvoston päätöksellä. Kuvassa palautetaan sisärajatarkastuksia Tornioon. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Lapin aluehallintovirasto on kumonnut 17. joulukuuta tekemänsä päätöksen, joka koski pakolliseen terveystarkastukseen osallistumista rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville.

Viraston päätös tuli tarpeettomaksi, koska Suomi on valtioneuvoston päätöksellä alkanut vaatia ulkomaalaisilta matkailijoilta koronapassia ja todistusta alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Lisäksi aluehallintoviraston päätös oli ristiriidassa valtioneuvoston päätöksen kanssa, sillä valtioneuvoston päätöksessä rajayhteisön jäsenet on vapautettu enintään 48 tuntia vanhan negatiivisen koronatestituloksen vaatimuksesta.

Aluehallintoviraston nyt kumotussa päätöksessä tuoretta testitulosta vaadittiin norjalaisilta.

Norjalaiset rajayhteisön asukkaat voivat nyt tulla Suomeen, jos heillä on koronapassi tai todistus enintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19 -testin negatiivisesta tuloksesta.

Aluehallintoviraston kumottu päätös koski Etelä-Afrikkaa, Namibiaa, Botswanaa, Zimbabwea, Lesothoa, Eswatinia (Swazimaata), Mosambikia, Malawia, Nigeriaa, Tanskaa, Iso-Britanniaa ja Norjaa. Sen tarkoitus oli estää omikronin leviäminen Suomeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti aluehallintovirastoa harkitsemaan päätöstä uudelleen.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.