Hyppää sisältöön

Iitti aikoo luopua Kymi Ringin omistuksesta – ratayhtiö ei vielä kommentoi syitä ja seurauksia

Kunta ei pidä tarpeellisena omistaa osaa ratayhtiöstä nyt kun rata alkaa olla valmis ja yhtiö keskittyy sen liiketoiminnan kasvattamiseen.

Iitti on käynyt muiden omistajien kanssa alustavia neuvotteluja siitä, että se luopuisi ratayhtiön omistuksesta. Iitti omistaa hieman alle viidenneksen Kymi Ring Oy:stä. Kuva: Antro Valo / Yle

Iitti on myymässä osuutensa Kymi Ringin ratayhtiöstä.

Asiasta on käyty alustavia neuvotteluja Kymi Ring Oy:n osakkaiden ja sijoittajakumppaneiden kanssa. Iitin kunnanhallitus on hyväksynyt esisopimusluonnoksen osakekaupoista viime viikolla.

Kunnan mukaan sen ei ole enää tarkoituksenmukaista olla yhtiön omistajana, kun moottorirata alkaa olla valmis ja yhtiö siirtyy kehittämään sen liiketoimintaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iitin seutu (siirryt toiseen palveluun).

Kunnanjohtaja Jarkko Salonen kertoi lehdelle, että pidemmän päälle kunnan ydintoimintaa ei ole olla mukana liiketoiminnassa, joka ei liity kunnan omaan toimintaan. Hankkeen perustamisvaiheessa tilanne oli toinen, kun kunnan rooli oli mahdollistaa Kymi Ringin sijoittuminen Iittiin.

Neuvotteluja alueen kehittämisestä

Kymi Ringin ratayhtiön toimitusjohtaja Riku Rönnholm ei halua vielä kommentoida sitä, miksi omistusjärjestelyihin on ryhdytty ja miten muutokset vaikuttavat ratayhtiön toimintaan. Omistusjärjestelyistä on neuvoteltu osakkaiden ja sijoittajakumppaneiden kanssa osana alueen kehittämistä.

– Se on omistajien välinen prosessi, jossa tämä [Iitin luopuminen osakkuudestaan] on yksi osa. En kommentoi tilannetta ennen kuin se on maalissa, Rönnholm sanoo Ylelle.

Iitti on omistanut Kymi Ring -yhtiöstä hieman alle viidenneksen. Muita suurimpia omistajia ovat Suomen Moottoriliitto Oy, AKK Sports Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy.

Kymi Ring Oy:n toimitusjohtaja Riku Rönnholm työskenteli aikaisemmin Iitin kunnanjohtajana. Kuva: Antro Valo / Yle

Tapahtumakalenteria rakennetaan normaaliin tapaan

Vaikka koronaepidemia näillä näkymin vaikuttaa myös ensi vuoteen, on Kymi Ringin tapahtumakalenteri rakennettu normaaliin tapaan.

Kesän tärkein tapahtuma on ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailu, joka on pitänyt järjestää Kymi Ringillä jo kahtena edellisenä kesänä, mutta koronan vuoksi kisat on toistuvasti siirretty.

Toinen tärkeä kansainvälinen tapahtuma on motocrossin MM-sarjan osakilpailu. Lisäksi kalenteriin on jo merkitty kansallisia kilpailuja ja muita varauksia.

– On vanhoja asiakkaita, jotka ovat meillä jo parina vuonna olleet ja haluavat tulla taas. Uutta myyntiäkin on tehty, Rönnholm sanoo.

Rönnholm ei haluaisi edes spekuloida tilanteella, ettei ensi kesäkään olisi vielä koronatilanteen valossa normaali.

– Jos meidän tulovirta tulee siitä, että radalla tapahtuu, ja jos radalla ei tapahdu, niin se näkyy kassassa samalla tavalla kuin muillakin, jotka ovat tapahtumajärjestämisbisneksessä.

Kymi Ringillä tehdään edelleen valmisteluja ensi kesän tapahtumakautta varten. Viimeisimpien tarkastusten jälkeen radan aitoihin tehdään vielä joitain uusia huoltoaukkoja. Turva-alueiden soraa ajettiin paikoilleen ennen lumien tuloa ja sitä jatketaan vielä lumien sulettua. Lisäksi varikkorakennuksessa tehdään sähkö- ja viemäröintitöitä.

– Etupäässä MotoGP:tä varten laitamme paikkoja kuntoon. Olemme aikatauluttaneet niin, että keväällä olemme valmiita, Rönnholm sanoo.