Hyppää sisältöön

Kolmas koronarokotuskierros lähtemässä kunnolla vauhtiin Helsingissä alkuvuodesta – uusia rokottajia tulossa, myös työterveys pääsee osallistumaan talkoisiin

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedusteli joulun alla evankelis-luterilaiselta kirkolta, voisiko se auttaa rokotusten jakamisessa.

Helsingin messukeskukseen avataan jälleen ison kokoluokan rokotuspiste
Helsingin messukeskukseen avataan jälleen ison kokoluokan rokotuspiste

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää vauhdilla ja lisää HUSin mukaan väistämättä potilaiden määrää sairaaloiden vuode- ja teho-osastoilla. Kuormituksen vähentämiseksi sairaanhoitopiirit ja asiantuntijat läpi maan korostavat kolmannen tehosterokotuksen ottamista.

Nyt rokottajista on ollut pulaa, mutta rokottamisen vauhti kasvaa vuodenvaihteen jälkeen.

Esimerkiksi Helsingissä aukeaa Messukeskuksen rokotuspiste jälleen vuodenvaihteen jälkeen. Rokotuksia ryhdytään tarjoamaan myös iltaisin ja lauantaisin.

Lisäksi eri puolille kaupunkia avatan pieniä rokotuspisteitä, kertoo Helsingin terveysasemien vt. johtajalääkäri Mari Kinnunen.

Esimerkiksi tammikuussa Helsinki avaa rokotuspisteitä yli 60-vuotiaille seniorikeskuksiin ja sairaalan yhteyteen.

– Ajatuksena on, että kaikki pääsevat rokotukseen.

Rokottajista on kaupungissa kuitenkin yhä edelleen pulaa, kertoo Kinnunen. Tällä hetkellä rokottajia on Helsingissä hänen mukaansa satakunta.

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että heitä saadaan lisää. Toki ongelmana on, että he sairastavat infektiotauteja ja koronaa niin kuin muutkin, hän toteaa.

Lisäksi osa rokottajista pitää perehdyttää tehtävään. Kinnunen on ilahtunut siitä, että hakemuksia rokotustehtäviin on tullut runsaasti.

– Tarkoituksena on ottaa kaikki pätevät rokottajat. Meillä on iso organisaatio, ja mahdollista on myös hyödyntää muiden palvelukokonaisuuksien työntekijöitä kuten terveydenhoitajia, miksei lääkäreitäkin.

Helsingin Messukeskuksessa ollaan pian taas valmiita antamaan koronarokotuksia. Kuva: Matti Myller / Yle

Myös yksityiset työterveyshuollon toimijat ovat tulossa vuoden alussa mukaan rokottamaan, minkä toivotaan nopeuttavan tahtia.

– Tämä tulee helpottamaan kuntien roolia rokotuksissa. Kunnat toki huolehtivat 5–11-vuotiaiden rokottamisen aloittamisesta, ja lisäksi lääketieteellisten riskiryhmien, yli 60-vuotiaiden rokottamisesta, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen torstaina Ykkösaamussa.

Hänen mukaansa HUS on sairaanhoitopiirin roolissa auttanut kuntia uusien rokottajien rekrytoinnissa.

– Olemme olleet yhteydessä ammattikorkeakouluhin, hoitajaopiskelijoihin, yliopistoissa lääketieteen ja hammaslääketieteen kandeihin, ja sitten eläkeläiset terveydenhuollon ammattilaiset on rekrytoity mukaan, eli nyt olemme tehneet niin paljon kuin olemme pystyneet vauhdittaaksemme rokotuksia. Tahti kiihtyy aivan varmasti.

Seurakunnat valmiudessa auttamaan

Rokotusapua voisi saada myös tarpeen mukaan seurakunnista.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriö on tiedustellut, voisiko kirkko auttaa rokotusten jakamisessa. Kirkon diakoniatyössä osa on diakonissoja eli heillä on sairaanhoitajan koulutus.

Huokunan mukaan diakonissoja on Suomessa arviolta noin 600. Jotkut heistä kaipaisivat päivityskoulutusta, ennen kuin he voisivat antaa koronarokotuksia.

Huokunan mukaan STM tiedusteli myös joulun alla mahdollisuuksia jäljityksessä auttamiseen ja seurakunnan tilojen käyttämiseen.

– Vastasimme myönteisesti ja sovimme, että toimitamme kirkon puolelta jokaista sairaanhoitopiiriä varten yhteyshenkilön, johon sairaanhoitopiiristä voi olla yhteydessä.

Huokunan mukaan osa seurakunnista on jo saanut yhteydenottoja kun taas joillain alueilla on todettu, ettei lisävoimille ole tarvetta.

– Vauhdikkaasti tämä ei ole lähtenyt liikkeelle, mutta valmius on olemassa, hän sanoo.

Sairaanhoitopiireihin ja kuntiin on oltu yhteydessä juuri ennen joulua, joten lomat ovat toistaiseksi jarruttaneet yhteistyön alkamista. Paikalliset seurakunnat ja diakonissat päättävät itsenäisesti, lähtevätkö mukaan rokotustalkoisiin.

Lue seuraavaksi: