Hyppää sisältöön

Kuntosaliketju hakee salien ovia oikeusteitse auki – Pohjois-Pohjanmaalla se jo onnistui, mutta toistaiseksi vain kahdeksi päiväksi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on keskeyttänyt aluehallintoviraston päätöksen yksilöliikuntatilojen sulkemisesta. Oululaisketju on valittanut salien sulkemisesta hallinto-oikeuksiin muuallakin Suomessa.

Oululaisella Kuntokeskus Liikulla on aiempaakin kokemusta hallinto-oikeuteen valittamisesta. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on välipäätöksellään osittain keskeyttänyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ennen joulua tekemän päätöksen täytäntöönpanon, joka sulki muun muassa kuntosalit ja yksilöurheilun sisäliikuntatilat.

Välipäätös liittyy kahteen hallinto-oikeudessa vireillä olevaan valitusasiaan. Niissä oli tuotu esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema arvio koronariskistä (siirryt toiseen palveluun) tapahtumissa ja kokoontumisissa.

Hallinto-oikeustuomari Jari Kostilaisen mukaan nyt tehdyllä päätöksellä esimerkiksi kuntosalit voidaan avata.

– Uskoisin näin. Avi varmaankin tekee oman päätöksensä asiassa piakkoin, kertoo Kostilainen.

Kostilaisen mukaan periaatteessa hallinto-oikeuden päätöksen tulkinta kuuluu viranomaiselle. Nyt tehtyä päätöstä hän pitää selkeänä.

Päätöksen nojalla kuntosalit ja muut yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat saavat olla kuitenkin auki vain tänään ja huomenna perjantaina.

Näin siksi, että hallinto-oikeuden nyt antama päätös koskee valitusta, joka tehtiin sisäliikuntatilojen, kuten kuntosalien sulkemisesta 31.12.2021 saakka. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kuitenkin pidensi keskiviikon kokouksessaan sulkua 15. tammikuuta saakka.

Myös tästä päätöksestä on tehty valitus, jota Pohjois-Suomen hallinto-oikeus käsittelee huomenna. Silloin siis vasta selviää, saavatko sisäliikuntatilat olla maakunnassa auki pidempäänkin kuin loppuvuoden.

Useita valituksia vetämässä

Kuntosaliketju Kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi oli toinen taho, joka valitti sulkupäätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Hänen mukaansa nyt tehtiin oikea päätös.

– Odotamme vastaavanlaista päätöstä Vaasasta huomenna. Olemme tehneet valituksen kaikille hallinto-oikeuksille. Uudenmaan valitus käsitellään siten, että vastaus tulee ensi viikolla, oli Riihijärven arvio.

Jokainen hallinto-oikeus tekee päätöksen itsenäisesti, riippuen koronatautitilanteesta alueella.

– Odotan positiivista suhtautumista valituksiimme. Kuntosalit on arvioitu THL:n mukaan vähäisen riskin pisteiksi, kertoo Riihijärvi.

Kuntosalikeskus Liikku on jo päättänyt pitää ovensa Pohjois-Pohjanmaalla auki myös tammikuun ensimmäinen päivä, vaikka vuoden alusta jatkuvaa kuntosalien koronasulkua ei ole toistaiseksi maakunnassa peruttu, eikä hallinto-oikeus ole vielä siihen liittyvää valitusta käsitellyt.

Kuntokeskus Liikku ei ole valittamassa salien sulkemisesta ensimmäistä kertaa. Syyskuussa kuntosalien ovet aukesivat hallinto-oikeuden kautta Kajaanissa, kun kuntosaliketju valitti Kainuun soten yhtymähallituksen päätöksestä sulkea tilat.

Korjattu 31.12.2021 klo 8.08: Syyskuussa kuntosaliketju valitti Kainuun soten yhtymähallituksen päätöksestä, ei aluehallintoviraston päätöksestä, niin kuin jutussa aiemmin mainittiin.

Lue myös: