Hyppää sisältöön

Viro pyytää Suomelta lupaa lahjoittaa kenttätykkejä Ukrainalle – Viro antamassa myös amerikkalaisia ohjuksia

Tykkien lahjoittamiseen tarvitaan Suomen ja Saksan lupa. Suomen puolustusministeriö vahvistaa Ylelle, että lupahakemus on tullut ja asia käsitellään yhdessä ulkoministeriön kanssa.

Ukrainan armeija laukaisee Javelin-panssarintorjuntaohjuksen. Viro haluaa lahjoittaa niitä Ukrainalle. Kuva: Ukrainan puolustusvoimat / AFP

Viron puolustusministeriössä suunnitellaan lisättäväksi Ukrainalle annettavaa aseapua. Viro haluaisi lahjoittaa Ukrainalle amerikkalaisia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia ja Suomesta ostamiaan neuvostovalmisteisia 122 mm:n haupitseja ampumatarvikkeineen.

Viro osti vuonna 2009 Suomesta 42 haupitsia ja niihin ampumatarvikkeita. Suomi oli hankkinut tykit puolestaan Saksasta, joka myi entisen Itä-Saksan armeijan kalustoa halvalla pois 1990-luvulla.

– Haupitsien lahjoittamiseksi meidän on kysyttävä lupa Suomelta ja Saksalta, ja olemme sen prosessin aloittaneet näiden valtioiden kanssa, sanoo ERR:lle Viron puolustusministeriön kansainvälisen yhteistyön johtaja Peeter Kuimet.

Neuvostovalmisteista 122 mm:n haupitsia käytetään monessa maassa, ja Ukrainallakin niitä on ennestään toista sataa.

Ukrainan armeijan 122 mm:n haupitsi hinauksessa. Kuva: Menahem Kahana / AFP

Tykkejä ja panssarintorjuntaa

Viro on tukenut Ukrainan puolustusta useita vuosia, muun muassa erikoisjoukoilla ja kouluttamalla. Viime vuonna Viro lähetti 2 300 Makarov-sotilaspistoolia. Päätös järeämmästä aseavusta tehtiin tämän vuoden lopulla, kun Venäjän hyökkäyksen uhka kasvoi.

– Ajatus on, että lahjoitamme sellaista kalustoa, mitä Ukrainalla on jo ennestään käytössä, sanoi Ylelle Viron puolustusministeriön tiedotusjohtaja Susan Lilleväli.

Kenttätykkien lisäksi on tarkoitus antaa useita kymmeniä amerikkalaisvalmisteisia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, sikäli kun Yhdysvallat antaa tähän luvan. Yhdysvallat on toimittanut Javelineja Ukrainalle myös suoraan, ja ne ovat siellä käytössä.

Venäjä on suhtautunut Ukrainan läntiseen aseapuun hyvin ärtyneesti. Venäjä miehitti vuonna 2014 Ukrainalta Krimin niemimaan ja ylläpitää sotaa Itä-Ukrainassa.

Lupahakemus tullut Helsinkiin

Virolaisten lupapyyntö tykkien lahjoittamisesta on tullut Suomen puolustusministeriölle keskiviikkoiltana, sanoo ministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Esa Pulkkinen Ylelle.

– Asia menee vientilupakäsittelyyn. Puolustusministeriö päättää luvasta, mutta ulkoministeriöstä pyydetään ensin lausunto asian turvallisuuspoliittisesta puolesta, sanoo Pulkkinen.

Vuodenvaihteessa ministeriön kansliapäälliköksi siirtyvä Pulkkinen ei halua ennakoida käsittelyn kestoa eikä lopputulosta.

Hän muistuttaa, että Suomen omia puolustusteollisuuden tuotteita ei ole viety kriisialueille, mutta sanoo, että virolaisten pyyntö on eri asia ja vaatii perusteellisen harkinnan.

Virolla ylimääräisiä haupitseja

Viron puolustusministeriön mukaan aselahjoitukset eivät heikentäisi Viron puolustusta. Kuimet sanoo ERR:lle, että osa Viroon hankituista Javelin-ohjuksista alkaa vanheta ja poistua käytöstä.

Suomesta hankittuja 122 mm:n haupitseja on Virossa yli oman tarpeen. Viron armeijalla on käyttöä vain noin puolelle siitä määrästä mitä niitä on maassa, ja tykkikaluston uusimisen myötä vanhat haupitsit ovat jäämässä pois käytöstä, sanoo Peeter Kuimet ERR:lle.

Varmemmalla tolalla on Viron ja Saksan yhteinen hanke kenttäsairaalan lähettämisestä Ukrainan armeijalle. Virossa valmistettu ja Saksan rahoittama sairaala on tarkoitus toimittaa Ukrainaan helmikuussa.