Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Vuosi vaihtuu kireimmissä tunnelmissa vuosikymmeniin, Suomen liikkumavara Nato-kysymyksessä ennallaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi radion Ykkösaamussa jännittynyttä tilannetta Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan vuosi vaihtuu valitettavasti kireässä tunnelmassa kansainvälisen politiikan, mutta myös ilmaston ja koronakriisin vuoksi. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien torstai-iltainen puhelu vaikutti pääasiassa tähän mennessä jo sanotun kertaamiselta.

– Puhelun paras puoli oli ehkä se, että molemmat osapuolet vakuuttivat – ainakin tiedotteissa – valmiutta diplomaattiseen etenemiseen, Niinistö kommentoi perjantaiaamuna radion Ykkösaamussa.

– Nyt voidaan olla melkoisen vakuuttuneita siitä, että rauhan tunnelma säilyy ainakin tuonne tammikuun toiselle viikolle asti.

Tammikuun toisella viikolla odottavat Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut Genevessä, Venäjän ja Naton tapaaminen sekä Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien tapaaminen.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrotaan varoittaneen Biden-puhelussa, että sanktioiden asettaminen olisi suuri virhe.

– Se varmasti kuuluu nyt tähän retoriikkaan, Niinistö luonnehtii Venäjän sanktiovaroittelua.

Yhdysvaltain Joe Biden puolestaan pysyi aiemmin kertomissa kannoissaan. Valkoisen talon tiedotteen mukaan Biden teki selväksi, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset vastaavat päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää jälleen Ukrainaan.

Niinistö arvioi vuoden vaihtuvan kireämmissä tunnelmissa kuin vuosikymmeniin.

Voit kuunnella Niinistön haastattelun Ykkösaamussa alta:

Kyse Ukrainasta vai Naton laajenemisesta?

Niinistö pohtii, että koko jännittyneessä tilanteessa tuntuu olevan kyse Venäjän esittämistä vaatimuksista, joista keskustellaan Ukrainan raameissa. Venäjä on esittänyt vaatimuksia Yhdysvalloille ja Natolle siitä, ettei Nato enää laajene itään.

– Väistämättä kun miettii näitä sanomia etenkin Kremlin suunnasta, pääaihe tuntuu olevan nyt niissä yleisissä vaatimuksissa, turvatakuissa niin kuin he sanovat. Ukraina näyttää muodostavan ikään kuin raamit tällaisen keskustelun käymiselle, Niinistö kuvailee.

Niinistö keskusteli Putinin kanssa joulukuun puolivälissä puhelimitse. Aiheena oli tuolloin myös Venäjän esittämät vaatimukset. Niinistö kertoo vastanneensa Putinille Suomen kunnioittavan suvereniteettiaan ja pitäytyvän mahdollisuudessaan hakea sotilasliiton jäsenyyttä.

Niinistö ei usko, että Naton avoimet ovet lähtisivät juuri nyt sulkeutumaan Suomelta.

– Minusta tämä on Suomen kannalta hyvin selvä tilanne. Enkä alkuunkaan usko, että (Venäjän) neuvotteluissa sen enempää Yhdysvaltain kuin Naton kanssa lähtisi eteenpäin jonkinlainen jäsenyyssulku.

– Se päätös on tietysti ihan meidän omissa käsissämme. Ei siinä mitään liikkumavaran rajoituksia ole.

Voiko Suomi vastata Viron kenttätykkipyyntöön?

Viro haluaisi lahjoittaa Ukrainalle Suomesta ostamiaan neuvostovalmisteisia 122 mm:n haupitseja ampumatarvikkeineen. Niiden lahjoittamiseen Viro tarvitsee luvan Suomelta ja Saksalta, jolta Suomi osti haupitsit 1990-luvulla.

Näkeekö Niinistö riskejä asiassa?

– Totta kai tilanne on hyvin herkkä Ukrainassa, ja meillä (Suomessa) on kait vanhastaan ollut kirjoitettunakin sellainen periaate, että sotaa käyville alueille ei aseita luovuteta.

– Sitä tuossa nyt varmasti nyt pohditaan. Mutta en näkisi siinä niin kovin paljoa dramatiikkaa.

Voit keskustella aiheesta 1.1.2022 kello 23:een saakka.