Synnytysten määrä oli Lapin keskussairaalassa korkeimmillaan viiteen vuoteen – kätilön mielestä työ elämän ihmeen parissa on "maagista"

Vastasyntyneen parkaisut täyttivät naistenklinikan käytävät Lapin Keskussairaalassa ilahduttavan usein viime vuonna. Vauvoja syntyi lähes tuhat.

Lapin keskussairaalan naistenklinikalla hoidetaan muitakin kuin synnyttäjiä
Lapin keskussairaalan naistenklinikalla hoidetaan muitakin kuin synnyttäjiä

Yhteensä kuusi sydänkäyrää pamppailee kätilöiden kahvihuoneen taulutelevisiossa Rovaniemen keskussairaalan naistenklinikalla. Kolme niistä kuuluu piakkoin syntyville pienokaisille ja kolme heidän äideilleen.

Vuonna 2021 Lapin keskussairaalassa syntyi yhteensä 998 vauvaa ja synnytyksiä oli kaikkiaan 991. Synnytyssaleissa saatettiin maailmaan myös seitsemät kaksoset.

Vastaava määrä vauvoja saatiin maailmaan viimeksi viisi vuotta sitten, joten kiihtynyt syntyvyys on musiikkia hoitohenkilökunnan korville. Täydet synnytyssalit ovat ilouutinen myös kätilö Carita Yli-Suvannolle.

– Meillä on ollut täällä aikamoinen sirkus välillä, kun ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista, mutta sehän on vain ihanaa, että lapsia syntyy.

Yli-Suvannosta piti tulla alunperin lastenlääkäri, mutta kätilön työssä hän pääsee tekemään sitä mitä rakastaa: hoitamaan vauvoja.

– Onhan tämä maaginen työ, kun saa olla tekemisissä elämän ihmeen kanssa.

Kätilö Carita Yli-Suvanto seuraa äidin ja vauvan vointia ruokatauollakin. "Tunturimäkiä" näyttää olevan sen verran, että kohta saadaan Lappiin uusia tulokkaita. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tuhat synnytystä turvaa synnytystoiminnan jatkumisen

Lapin keskussairaalassa jäätiin niukasti tuhannen synnytyksen alapuolelle. Tuhatluvun ylittymisellä on sairaaloille iso merkitys, sillä kaikkien alle tuhannen synnytyksen sairaaloiden on haettava poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamiseen.

Lapissa tuhat synnytystä ylitettiin viimeksi kuusi vuotta sitten.

Lapin keskussairaalan naistenklinikan apulaisosastonhoitaja Liisa Järvinen kertoo, ettei tuhatluvun alle jääminen silti aiheuta stressiä. Hän katsoo asetustekstissä mainitun 1000 synnytyksen täyttyneen, vaikka siitä todellisuudessa hieman jäätiinkin.

– Lapin keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala ja välimatka seuraavaan synnytyssairaalaan on niin pitkä, ettei synnytystoiminnan loppuminen Lapin keskussairaalassa ole konkreettinen uhka, Järvinen sanoo.

Viime vuonna 2021 Lapin keskussairaalassa syntyi nipin napin alle tuhat vauvaa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin keskussairaalassa poikkeuslupa on voimassa vuoden 2022 loppuun, kun taas Lapin toisessa synnytyssairaalassa Länsi-Pohjassa lupa ulottuu vuoden 2023 loppuun.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnytykset vähenivät noin 50:llä. Synnytyksiä kertyi vuonna 20221 noin 400. Pienestä syntyvyysluvusta huolimatta Länsi-Pohjan alueella syntyvyys on Suomen viidenneksi paras suhteessa hedelmällisessä iässä olevien naisten määrään.

Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan viisi sairaalaa, joissa synnytyksiä on alle tuhat. Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden lisäksi näin on Mikkelin, Kainuun, Etelä-Karjalan ja Ahvenanmaan keskussairaaloissa.

Lisääntyneet synnytykset ovat aiheuttaneet kiirettä

Kätilö Carita Yli-Suvanto pyrkii työssään tekemään synnyttäjien olon mahdollisimman mukavaksi. Hän kokee olevansa perheen vierellä kulkija, joka auttaa matkalla kohti uutta.

– Aina kun voin täyttää synnyttäjän toiveet, se palkitsee, Yli-Suvanto kertoo.

Viime aikoina lisääntyneet synnytykset ovat kuitenkin aiheuttaneet sen verran vipinää osastolla, että ohjaus on saattanut jäädä hieman vajaammaksi kuin kätilö toivoisi.

– Kun on monta synnyttäjää, ei pysty antamaan niin perusteellista ohjausta ja olemaan niin läsnä kuin haluaisi, koska avun tarvitsijoita on samaan aikaan useita, Yli-Suvanto harmittelee.

Jokainen vauva saa vapaaehtoisten kutomat villatöppöset matkaan kotiin lähtiessään. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Myös tila on välillä loppunut kesken ja synnytyspaikkoja on jouduttu kehittelemään muualle synnytyssalien ollessa täynnä.

Synnyttäjien ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, synnyttämään mahtuu vastaisuudessakin ja kaikki synnyttäjät hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

– Yhtä hyvä hoito pystytään takaamaan, oli meillä potilaita paljon tai vähän, Järvinen toteaa.