Pohjois-Pohjanmaan kuntosalit saavat olla auki tammikuussakin – kuusamolaiselta saliharrastajalta ei löydy ymmärrystä sulkemiselle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kielsi avin jatkopäätöksen liikuntatilojen sulkemisesta 15. tammikuuta saakka. Joko putosit kärryiltä mistä on kyse?

Kuntosalien sulkeminen on aiheuttanut paljon ihmetystä harrastajissa ja yrittäjissä. Kuva: Matti Myller / Yle

Pohjois-Pohjanmaalta alkanut päätös-valitus-päätös-valitus-ketju on nyt kohdassa, jossa aluehallintoviraston päätös sulkea Pohjois-Pohjanmaan liikuntatiloja ei tällä hetkellä päde, koska se on keskeytetty. Itse valitus on hallinto-oikeudessa vielä käsittelemättä.

Moni kuntosali avasikin ensimmäisen hallinto-oikeuden päätöksen turvin ovensa jo eilen. Yksi niistä on kuusamolainen Hyvinvointikeskus, jossa Ilkka Karvonen oli treenaamassa perjantaina puoliltapäivin.

– Kyllä tuntuu hyvältä, on niin raikas ja hyvä olo nyt, Karvonen kertoo treenin jälkeen.

Ilkka Karvonen tunnustautuu innokkaaksi kuntosalikävijäksi ja viikon mittainen salisulku alkoi kuulemma jo näkyä kotonakin.

– Emäntä sanoi, että Ilkka hyppii seinille, jos se ei pikkuhiljaa pääse jotain tekemään. Kyllä se ahdisti, Karvonen naurahtaa.

Karvoselta ei ymmärrystä kuntosalien sulkemiselle riitä.

– Onhan tämä äärettömän poukkoilevaa ja epäloogista. Esimerkiksi kapakoissa voi kulkea, juoda kaljaa ja se on korkean tason riski. Samoin kaupat ovat tupaten täynnä, kun taas kuntosalilla meillä on ihan muutama kävijä, ja salit ovat isot. Sinne myös tullaan vain terveenä ja käytössä on sekä käsidesit että turvaetäisyydet, sanoo Karvonen.

– Eihän tässä ole mitään järkeä.

Perjantaina päivällä kuusamolaissalilla oli Karvosen laskujen mukaan seitsemän henkeä.

– Tilaa on varmasti noin 200–300 neliötä ainakin, ei siellä kovin ahdasta ollut.

Karvonen kertoo huomanneensa, että korona-aika on myös vähentänyt salikävijöiden määrää.

– Ennen kaikkea vanhemmat ihmiset, jotka vakituisesti kulkivat siellä, niin heillä on jäänyt tämä pois. Mihin se taas sitten vaikuttaa, sairastuvuuteen ja muuhun elämänlaatuun, Karvonen pohtii.

Oulun kaupunki tiedotti avaavansa kuntosalit sunnuntaina 2.1.2022 normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

Mitä ajatuksia salien sulkeminen ja avaaminen herättää? Voit keskustella 1.1.2022 klo 23 saakka.