Hyppää sisältöön

Moni lähti uudeksivuodeksi tunturiin, tulossa mökkibileiden suma – yrittäjä: "Ahtaudutaan pieneen tilaan, jossa kukaan ei valvo mitään"

Tunturikeskusten ravintolayrittäjät pelkäävät, että mökkibileet osoittautuvat terveysturvallisuuden kannalta huonommaksi vaihtoehdoksi kuin uudenvuoden juhliminen ravintoloissa.

Levin majoituspaikat ovat vuodenvaihteessa loppuunmyytyjä. Iltapäivällä uudenvuoden aattona kylällä oli rauhallista. Kuva: Katri Pulliainen / lukijan kuva

Tiukentuneista koronarajoituksista huolimatta Lapin tunturikeskuksissa riittää uudenvuoden juhlijoita. Esimerkiksi Levi on Visit Levin toimitusjohtajan Satu Pesosen mukaan käytännössä loppuunmyyty ja tunturimajoitukset lähestulkoon täynnä.

– Joitakin yksittäisiä hotellihuoneita saattaa olla vapaana. Levillä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiakkaita.

Pesosta arveluttaa se, millaiseksi juhlinta illan mittaan muuttuu.

– Kun ravintolat menevät tänä vuonna aikaisin kiinni, niin juhlinta on varmaan ainakin erilaista. Toivottavasti pysyy myös rauhallisena, että sitä ei ole hirveästi tuolla mökeissä.

"Kansa juhlii joka tapauksessa"

Levillä Joiku Bar & Karaoke -ravintolaa pitävä yrittäjä Esa Mäkinen pitää tilannetta ravintolarajoituksissa kohtuuttomana. Hänen mukaansa baarin sulkemisesta koituu yrittäjälle kymmenien tuhansien eurojen tulonmenetys.

Mäkinen pitää selvänä, että ravintoloiden sulkeminen ei biletystä tunturissa lopeta.

– Kyllähän se kansa juhlii joka tapauksessa. Nyt vain kaikki mahdollinen alkoholin käyttö ja juhliminen tapahtuu yksityistiloissa ja pienissä tiloissa, joissa ei ole minkäänlaista valvontaa. Se on vähän ikävä tilanne, myös taudin leviämisen kannalta.

Hotelli Aurora Estaten yrittäjät Heidi Seikkula (vas.) ja Sirly Ylläsjärvi ehdottivat viranomaisille ravintolarajoitusten höllentämistä testaamalla asiakkaat ravintolan pihalla. Aville tämä ei kelvannut. Kuva: Annu Passoja / Yle

Myöskään Ylläsjärvellä toimivan hotelli Aurora Estaten yrittäjä Sirly Ylläsjärvi ei usko, että juhlinta loppuu kello 17, kun anniskelu baareissa ja ravintoloissa täytyy lopettaa.

– Ravintolan jälkeen mennään Alkoon, ostetaan sieltä useampi pullo viiniä tai viinaa, ja lähdetään johonkin hotellihuoneeseen tai mökkiin. Ahtaudutaan pieneen tilaan, jossa kukaan ei valvo mitään.

Lue myös:

Pikatestit ovella eivät kelvanneet aville

Aurora Estaten yrittäjät Heidi Seikkula ja Sirly Ylläsjärvi ehdottivat vaihtoehtona sulkemiselle pikatestien tekemistä asiakkaille ravintolan pihalla ennen ravintolaan tuloa, että saisivat pitää ravintolansa auki.

– Avi ilmoitti vain, että jos näin tehdään, niin siellä on poliisit sitten paikalla ja paikka suljetaan, kertoo Sirly Ylläsjärvi.

Ylläsjärven mukaan yrittäjäkaksikolta ei löydy rajoituksille ymmärrystä nykytilanteessa.

– Emme ymmärrä, mikä järki tässä on parhaimpana sesonkina. Lentokoneet, junat ja bussit ovat täpötäynnä. Siellä saadaan istua kuin sillit purkissa, mutta ravintolaan ei saa tulla kello kahdeksan jälkeen.

Esa Mäkisestä tuntuu välillä, että ravintolat ovat se ainoa, joita rangaistaan kaikessa.

– Tällaiselle puhtaasti juomapaikalle ei ole kannattavaa olla auki, vaikka kansaa olisi kovasti ovien takana tulossa.

Korjattu 31.12.2021 klo 19:10 viimeisessä kappaleessa kohdan: ehdotti aluehallintovirastolle, muotoon ehdottivat vaihtoehtona sulkemiselle.. Yrittäjät julkaisivat 22.12.2012 tiedotteen, jossa kertoivat ehdottaneensa hallitukselle pikatestien tekemistä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella lauantaihin 1.1.2022 kello 23 saakka.

.
.