Hyppää sisältöön

Kaupat lupaavat siirtää koronan kotitestien veroalen kokonaisuudessaan hintoihin heti vuoden alussa

Hallitus on päättänyt poistaa koronan kotitestien 24 prosentin arvonlisäveron väliaikaisesti vuodeksi 2022. Myös Yliopiston Apteekki lupaa laskea hintoja koko arvonlisäveron verran.

Kotitestejä myydään muun muassa apteekeissa ja erilaisissa tavarataloissa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Suurimmat kauppaketjut ja ainakin osa apteekeista vakuuttavat alentavansa koronan kotitestien hintaa koko arvonlisäveron verran heti tammikuun alussa.

Hallitus päätti joulukuussa pika-aikataululla poistaa kotitesteiltä 24 prosentin arvonlisäveron väliaikaisesti vuodeksi. Tavoitteena on helpottaa pandemian torjuntaa ja tehdä koronaviruksen testaamisesta helpompaa ja edullisempaa.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo, että kotitestin hinta ryhmän myymälöissä laskee vuoden ensimmäisenä päivänä 3,89 euroon. Alennusta on hänen mukaansa aavistuksen enemmän kuin täysi arvonlisäveron poisto itsessään edellyttäisi.

– Testien kysyntä on edelleen kovaa. Tämän päivän jälkeen olemme myyneet yli 700 000 testiä, Päällysaho kertoi perjantaina sähköpostitse.

Myös K-kaupat siirtävät veronalennuksen täysimääräisenä hintoihin. K-kaupoissa uusi hinta on 3,99 testiltä, kertoo Keskon myynnistä ja omista brändeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma.

K-kaupat myivät jouluviikolla yhteensä lähes 200 000 testiä. Testeistä on ollut kovan kysynnän vuoksi aika ajoin puutetta. Keskosta kerrotaan, että saatavuus paranee alkavana vuonna vaikka arvonlisäveroalennuksen odotetaan lisäävän kysyntää jonkin verran.

Lidl toimii samalla tavalla eli myyntihinta tippuu alv:n verran heti tammikuun alussa. Suuren kysynnän vuoksi testit ovat tilapäisesti loppuneet, kertoo viestintäasiantuntija Sanna Mämmi.

- Pyrimme saamaan testejä lisää mahdollisimman pian, mutta uusien testien tulo kauppoihin menee kuitenkin vuoden 2022 puolelle.

Apteekit päättävät hinnasta itsenäisesti

Kotitestit halpenevat myös ainakin osassa apteekeista.

– Apteekkariliitto on viestittänyt jäsenyrityksilleen valtiovarainministerin toiveen, että veron poisto näkyy myös hinnoissa, sanoo proviisori Elina Aaltonen liiton viestinnästä.

Apteekit päättävät kuitenkin itsenäisesti koronatestien hinnoista, koska ne luokitellaan lääkinnällisiin laitteisiin eli ne kuuluvat vapaan hinnoittelun piiriin. Esimerkiksi Yliopiston Apteekki kertoo siirtävänsä alv:n poiston täysimääräisesti hintoihinsa.

– Uudet hinnat tulevat voimaan heti 1.1.2022, kun uudet hinnat ovat päivittyneet kaikkiin järjestelmiimme, vastaa viestintäpäällikkö Laura Terho.

Yliopiston Apteekissa yhden kappaleen vanha hinta on 5,90 euroa.

Kotitesteistä on ollut aika ajoin pulaa. Testejä on useita, mutta ylivoimaisesti yleisin Suomessa myyty on Bosonin Kiinassa valmistama antigeenipikatesti.

Sen merkittävin maahantuoja on Pamark Group. Joulukuun aikana yritys on tuonut Suomeen jo neljä miljoonaa kotitestiä. Miljoonan viikkotahdilla on tarkoitus jatkaa myös tammikuun ajan.

Lisää aiheesta:

.
.