Hyppää sisältöön

Ei saa rauhaa Ronaldo – Jalkapallolegendan patsaasta kärhämä Intian Goassa

Portugalilaisen jalkapallotähden Cristiano Ronaldon patsas nähdään Goassa sekä loukkaavana siirtomaaperinnön monumenttina että kunnianosoituksena urheilulajille.

Jalkapallolegenda Cristiano Ronaldon patsas herättää intohimoja Intian Goassa. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Ronaldon kultaisena hohtava patsas seisoo vakaasti jalustallaan eteläisessä Intiassa sijaitsevassa Goan osavaltiossa.

Muistomerkki pystytettiin jalkapallotähden kunniaksi viime vuoden lopulla. Veistoksen ympärillä sen sijaan ryöpsähtelee jälleen yksi historian vääryyksiä koskeva keskustelu. Asiasta kertoi muun muassa The Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Osa paikallisista katsoo, että Calanguten kaupungissa sijaitseva patsas muistuttaa mieliä pahoittavalla tavalla entisistä siirtomaa-ajoista. Goa kuului Portugalille vuoteen 1961.

Protestoijien mielestä patsaan kohteeksi olisi pitänyt valita intialainen urheilutähti. Goassa syntynyt jalkapalloilija Micky Fernandez sanoi monumentin olevan "loukkaava, ja henkivän siirtomaakauden krapulaa".

– Ronaldo on kyllä maailman paras pelaaja, mutta patsaan pitäisi kuvata paikallista jalkapalloilijaa, vaati Fernandez.

Intian keskushallitusta edustava alueministeri Michael Lobo selvitti, että hankkeen tarkoituksena on rohkaista nuoria hakemaan esikuvia Ronaldon kaltaisista kansainvälisistä huipuista.

– Jos tavoittelet unelmaasi intohimoisesti, voit päästää tavoitteeseesi. Niin on kirjoitettu myös patsaan jalustaan, sanoi alueministeri Lobo.

Patsaasta toivottu uutta matkailuvalttia

sta on tullut länsimaisten matkailijoiden suosikkikohde Intiassa. Patsaan on toivottu tuovan myös jalkapallon ystäviä Intian turistikeskuksena tunnettuun kolkkaan.

Valtaosa nykyisestä Intiasta itsenäistyi Britanniasta vuonna 1947. Portugali väistyi Goasta Intian joukkojen hyökkäyksen jälkeen toistakymmentä vuotta myöhemmin.

Portugalin kulttuuriperintö näkyy edelleen osavaltiossa monin tavoin julkisten rakennusten kuten kirkkojen arkkitehtuurissa. Monilla asukkailla on edelleen portugalitaustaisia nimiä.

Ronaldo on yhteisen historian vuoksi Goassa erittäin suosittu julkkis ja Portugalia kannatetaan kansainvälisissä turnauksissa. Goassa jalkapallo on muun Intian ykköslajia krikettiä suositumpaa.

36-vuotias Manchester Unitedin tähtipelaaja ei osallistunut patsaansa paljastukseen.

Ronaldon patsas paljastettiin hänen kotikaupungissaan Funchalisssa vuonna 2014. Kuva: EPA/JOSE SENA GOULAO

Patsas kuohutti myös synnyinsaarella

Närkästymättä ei selvitty Ronaldon kotisaarellakaan seitsemän vuotta sitten,kun hänen näköispatsaansa paljastettiin legendan synnyinkaupungissa Funchalissa Madeiralla. Tosin tähän arvosteluun yhtyi myös tähti itse.

Myös toista, Madeiran lentokentälle sijoitettua pronssista rintakuvaa korjailtiin.

Portugalilainen suklaaleipuri Jorge Cardoso valmisti maanmiehensä luonnollista kokoa olevan patsaan suklaatehtaalla Sveitsissä vuonna 2020. Patsas painaa 120 kiloa. Kuva: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ronaldo vaati rintakuvaversioon muutoksia vähäisen yhdennäköisyyden vuoksi.

Pienimmällä arvostelulla lienee selvinnyt sveitsiläisen sokerileipurin suklaasta muotoiltu Ronaldo.