Pienen kunnan sähköyhtiö ei peri kuukauden siirtomaksuja – johtaja: "Moni asiakas on hankalassa tilanteessa, kun energian hinta on noussut"

Vajaan 8 000 asukkaan Keminmaassa kunnan sähköyhtiö on päättänyt olla perimättä joulukuun siirtomaksuja. Energiaviraston arvion mukaan kyseessä on ainoa sähköyhtiö Suomessa, joka on päätynyt tähän ratkaisuun.

Kuluttajien sähkölaskut ovat kasvaneet viime aikoina energian hinnan nousun vuoksi. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Keminmaan Energia ja Vesi Oy ei peri asiakkailtaan joulukuun sähkönsiirtomaksuja. Toimitusjohtaja Jukka Kuula sanoo, että päätös on kädenojennus kuntalaisille.

– Moni asiakas on hankalassa tilanteessa, kun energian hinta on noussut. Tämä on hyvä keino tukea paikallisia ihmisiä, Kuula sanoo.

Yhtiön mukaan omakotitaloasuja säästää noin 70 euroa ja kerrostaloasukas noin 20 euroa. Yhteensä yhtiön hallituksen 30. joulukuuta tekemän päätöksen vaikutus asiakkaille on noin 250 000 euroa.

Kunnan omistamalla sähköyhtiöllä on noin 5 300 asiakasta. Se on sähkön jakeluyhtiö eli se ei itse myy sähköenergiaa.

Poikkeuksellinen päätös Suomessa

Kuula kertoo, että Suomessa on 72 verkkoyhtiötä.

– Minulla ei ole tiedossa, että yksikään niistä olisi tehnyt koskaan vastaavaa päätöstä. Eli kyllä tämä on poikkeuksellista, Kuula luonnehtii.

Myöskään sähkönsiirron tuottoa valvovassa energiavirastossa ei ole tietoa vastaavasta päätöksestä. Maksuja on tosin jätetty perimättä, mutta silloin kyse on ollut siirron tuoton sääntelystä.

– Yhtiöt ovat jättäneet perimättä esimerkiksi perusmaksuja, kun valvontajakso on ollut loppumassa, kertoo johtaja Antti Paananen.

Näissä tapauksissa kyse on ollut siitä, että siirtoyhtiön tuotto on ollut ylittämässä sallitun maksimin. Keminmaan sähköyhtiön päätöksessä kyse ei ole tästä.

– Päätös on täysin vapaaehtoinen, Kuula sanoo.

Energiaviraston johtava asiantuntija Tiina Karppinen kertoo, että kuntaomisteisissa siirtoyhtiöissä on kuitenkin tyypillistä, että ne eivät peri sallittuja maksimihintoja sähkön siirrosta.

Keminmaan sähköyhtiöllä takana hyvä vuosi

Keminmaassa kuntalaisia hyödyttävän päätöksen on mahdollistanut sähköyhtiön taloudellisesti hyvin mennyt viime vuosi.

– Hyvä talous selittyy saamillamme tilaustöillä. Lisäksi olemme saaneet osakkuuksista hyviä tuottoja, koska energian hinta on noussut, Kuula kertoo.

Keminmaan energiayhtiö omistaa Lapin Sähkövoimaa, joka puolestaan on Kemijoki Oy:n osakas.

Tänä vuonna tuotto saa olla 3,97 %

Paananen kertoo, että sähkönsiirron sallittu maksimituotto vaihtelee vuosittain. Se on sidottu muun muassa valtion 10 vuoden obligaatioiden korkoon.

– Tänä vuonna kohtalainen tuottoaste verkkotoimintaan sidotulle pääomalle on 3,97 prosenttia, Paananen kertoo.

Energiavirasto valvoo siirtoyhtiöitä neljän vuoden jaksoissa. Nyt menossa oleva jakso päättyy vuoden 2023 lopussa.

Keminmaan sähköyhtiön mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuluttajan sähkönsiirtolaskusta karkeasti puolet on veroja ja toinen puoli siirtoon liittyviä maksuja. Omakotitalossa verojen osuus voi olla reilusti yli puolet.

Sähkön kokonaishinta voidaan jakaa karkeasti kolmeen yhtä suureen osaan eli energiaan, veroihin ja siirtoon.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 5.1. kello 23 saakka.