Hyppää sisältöön

Sivutiet Etelä-Savossa monilta osin poikkeuksellisen hyvässä kunnossa – sään arvellaan helpottaneen tienpitäjien työtä

Useana viime vuonna tienpitäjille on sadellut joulun jälkeiseen aikaan palautetta teiden heikosta kunnosta. Nyt pitkät pakkasjaksot ja vähäisempi lumisade ovat helpottaneet kunnossapitotyötä. Alueellinen vaihtelu teiden kunnossa on silti suurta.

Sivutiet ovat poikkeuksellisesti hyvässä kunnossa Etelä-Savossa. Runsaat lumisateet voivat muuttaa vielä tilannetta. Kuva: Petri Vironen / Yle

Sivutiet ovat olleet paikoin harvinaisen hyvässä kunnossa tänä vuonna Etelä-Savossa.

Maakunnassa sivuteitä työnsä vuoksi paljon ajava eläinlääkäri Anu Korpikallio kehuu erityisesti Juvan Koikkala - Puumalan Sahanlahden osuutta.

– Oni sileä ja hyvä tie! Jos tahtoa on ja myös aikaa, niin näköjään sitä hyvääkin tietä osataan tehdä myös nykyään!

Sahalahden ja Koikkalan tienosuus tunnetaan huonosta kunnostaan. Korpikallion mielestä tielle tulisi tehdä jossain vaiheessa perusparannus.

Korpikallio toteaa samalla, että on ajanut huonokuntoisiakin sivuteitä tänä talvena. Esimerkiksi Savonlinnan ja Puumalan välinen osuus on hänestä heikossa jamassa.

Maakunnan sivutiet ovat tulleet eläinlääkäri Anu Korpikalliolle tutuksi vuosien varrella. Monet maatilat sijaitsevat sivuteiden eikä pääteiden varrella. Kuva: Petri Vironen / Yle

Sää helpottanut tienpitäjien työtä

Keski-Suomen ELY-keskuksen tieasioiden aluevastaava Harri Hyyryläinen vahvistaa havainnon sivuteiden hyvästä kunnosta. Tiekäyttäjälinjalle on tullut talven aikana aiempaa vähemmän palautetta teiden kuntoon liittyen.

Talvinen sää selittää osaltaan asiaa. Tiet on Hyyryläisen mukaan saatu aurattua ajoissa, kun lunta ei ole satanut liiaksi. Myös seisova pakkaskeli on helpottanut työtä.

Tilanne voi vielä muuttua. Alkuviikolle on luvattu runsaita lumisateita Suomeen. Ennusteissa on myös jäätävää tihkusadetta ja lumisadetta. Sään lauhtuessa teiden kunto saattaa kärsiä.

Lumisade on jo työllistänyt Hyyryläisen mukaan Etelä-Savossa. Auraustöitä on tehty esimerkiksi Mikkelin seudulla ja Viitostiellä.

– Jos tulee pitkäkestoisia lumisateita, niin silloin voi joutua kunnossapitoporukka koville, Hyyryläinen pohtii.