Hyppää sisältöön

Julkisissa tiloissa liikkuminen ilman rokotepassia tulisi Ranskassa uuden lain myötä mahdottomaksi – kansanedustajat saaneet tappouhkauksia

Ranska on säätämässä lakia, joka edellyttäisi junamatkustajilta, elokuvissa kävijöiltä ja ravintola-asiakkailta rokotustodistusta.

Ranskassa yritetään saada rokottamattomat ottamaan rokotus estämällä käytännössä rokottamattomilta liikkuminen julkisissa tiloissa. Kuva: EPA-/IAN LANGS

Ranskassa rokotevastaisuus on voimakkaampaa kuin monessa muussa EU-maassa, kertoo Reuters. Tästä huolimatta lähes 90 prosenttia yli 12-vuotiaista on täysin rokotettuja.

Koronaa vastaan suunnitellut uudet toimet ovat kuitenkin herättäneet raivoa rokotevastaisissa.

Kansanedustajia on uhkailtu vandalismilla ja väkivallalla. Peräti 52 kansanedustajaa on kertonut saaneensa jopa tappouhkauksia, kertoi kansanedustaja Barbara Bessot Ballot Twitterissä.

Hänen mukaansa tappouhkauksia lähettäneet ovat kokeneet oman vapautensa olevan hyökkäyksen kohteena.

– Emme taistele vapautta vaan koronavirusta vastaan, hän muistutti.

Ranskalaisia odottamassa vuoroaan koronarokotukseen. Kuva: Christopher Petit Tesson / EPA

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi maanantaina, että "vapaudesta" puhumisen taustalla on usein silkka itsekkyys.

Parlamentin jäsen, Agnes Firmin Le Bodo kertoi sunnuntaina Twitterissä saaneensa tappouhkauksen, koska hän tukee rokotepassikäytännön muuttamista.

Le Bodo on itse farmaseutti. Hän sanoi, etteivät uhkaukset saa häntä muuttamaan kantaansa, mutta ne ovat saaneet hänet pohtimaan, jatkaako politiikassa seuraavalla kaudella.

Viime viikolla yhden kansanedustajan autotalli sytytettiin tuleen. Tekijä oli jättänyt jälkeensä myös graffitin. Tekijää tai tekijöitä epäillään rokotevastaiseksi.

– Demokratiamme on uhattuna, tiivisti eräs kansanedustaja tuntemuksiaan.

Ranskan sisäministeri sanoi viime viikolla poliisin kiristäneen lainsäätäjien ja parlamentin jäsenten turvallisuustoimia.

Negatiivinen koronatestitulos ei enää riittäisi

Kaiken takana on ilmeisesti lakimuutos, joka on parlamentin käsittelyssä. Sen mukaan eri paikoissa edellytettäisiin todistusta siitä, että koronarokotukset on otettu asianmukaisesti. Käytännössä julkisissa tiloissa liikkuminen ei uuden lain myötä onnistuisi ilman rokotuksia.

Ranskassa on jo kuukausien ajan vaadittu erilaisissa tilanteissa esittämään joko rokotetodistus tai vaihtoehtoisesti negatiivinen testitulos. Mutta koska tauti vain jatkaa leviämistään rokotuksista huolimatta, negatiivinen testitulos ei jatkossa enää riittäisi entiseen tapaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tavoitteena on saada loputkin viisi miljoonaa rokottamatonta ottamaan piikin.

Laki tulisi voimaan tammikuun puolivälissä.

Ruoan ja juoman nauttiminen seisaaltaan kiellettyä

Ranska on tiukentanut koronarajoituksia. Myös koronavirustestikäytäntöjä on muutettu niin, että apteekit pelkäävät testipakettien loppumista hyllyistä. Samalla hallitus on kehottanut paikallisia viranomaisia hankkimaan kouluihin hiilidioksidia mittaavia laitteita, jotta tiedetään, milloin tilat tarvitsevat tuulettamista.

Ranskassa kehotetaan kouluja hankkimaan hiilidioksidia mittaavia laitteita, jotka kertovat, milloin luokkahuone pitää tuulettaa. Kuva: Patrick Siccoli / AOP

Ranska päätti maanantaina 100 miljoonan euron lisätuesta yrityksille, jotka ovat joutuneet kärsimään pandemian vuoksi. Ranskan talousministerin mukaan esimerkiksi kaikki matkailulalan yritykset ovat oikeutettuja tuen saamiseen.

Samalla Ranska on tiukentanut koronarajoituksia. Esimerkiksi maanantaina tuli voimaan yli 6-vuotiaiden maskipakko.

Ruoan tai juoman nauttiminen on kiellettyä julkisessa liikenteessä, lukuunottamatta joitain kaukoliikenneyhteyksiä. Lisäksi julkisessa liikenteessä on jo pidempään ollut maskipakko. Elokuvateattereissa, baareissa ja ravintoloissa juoma ja ruoka tulee nauttia istuen.

Omikronmuunnos on lisännyt Ranskassa päivittäisten tartuntojen määrää ja nostanut ne ajoittain jopa yli 200 000.

Lue myös: