Hyppää sisältöön

HUSin Asko Järvinen varoittaa yhteiskunnan kriittisten toimintojen vaarantumisesta: "Meiltä loppuvat käytännössä työntekijät"

HUSin infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan esimerkiksi karanteeniaikaa pitäisi lyhentää nykyisestä 10 vuorokaudesta, jotta yhteiskunta pyörisi omikronmuunnoksen leviämisestä huolimatta.

HUSissa joulunalusviikolla sairaalassa oli noin 60 potilasta, mutta tällä hetkellä määrä on jo 110. Kuvituskuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan korona vie kansalaisia peteihin ja karanteeneihin nyt sellaisella vauhdilla, että yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen toiminta alkaa olla vaakalaudalla.

Hän peräänkuuluttaa viranomaisilta nopeaa toimintaa esimerkiksi karanteeniajan lyhentämisessä ja selkeiden toimintaohjeiden antamisessa.

– Meiltä loppuvat käytännössä työntekijät terveydenhuollosta ja muilta kriittisiltä aloilta, jos ihmiset ovat kovin pitkään poissa ja taudit etenevät tähän tahtiin. Ihan jo pelkästään hoitohenkilöstön ja muiden yhteiskunnan toimijoiden riittävyyden kannalta tulisi pohtia karanteeniaikaa.

Järvisen mukaan toimien tulisi olla nyt mahdollisimman nopeita. Hän käyttää esimerkkinä pääkaupunkiseudun tilannetta.

– Tiedämme, että kahden päivän välein tartuntamäärät suunnilleen kaksinkertaistuvat. Sairaaloiden hoitoketju erikoissairaanhoidosta hoivaan ja kotihoitoon asti on vakavasti kuormittunut. Henkilöstön sairastuminen ja merkittävät potilasmäärät ovat vaikuttaneet siihen, että hoidon tarjoaminen ja organisoiminen alkaa olla hankalaa.

HUSin Asko Järvisen mukaan nyt olisi luotava uudet ja selkeät toimintaohjeet pahentuvassa korontatilanteessa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Järvisen mukaan koronan leviämisen kannalta ei olisi suurtakaan merkitystä, vaikka karanteeniaika vähennettäisiin esimerkiksi seitsemään päivään. Se kuitenkin auttaisi oireetonta henkilöstöä palaamaan töihin nykyistä nopeammin.

Koronaan liittyvästä karanteeni- ja eristysajasta ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tällä hetkellä THL:n suosittelema karanteeniaika on kymmenen päivää. Karanteenin voi kuitenkin purkaa kuuden vuorokauden jälkeen, jos tartunnalle altistuneesta otettu koronatesti on negatiivinen.

Ongelma on juuri nyt se, että testaus on pahasti ruuhkautunut.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille.

Myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi. HUSissa joulunalusviikolla sairaalassa oli noin 60 potilasta, mutta tällä hetkellä määrä on jo 110.

Yle ei tavoittanut THL:n johtaja Mika Salmista kommentoimaan asiaa.

Järvinen: Tartunnanjäljityksellä ei enää merkitystä

HUSin infektiotautien ylikääkäri Asko Järvisen mielestä vanha strategia koronantorjunnassa ei enää toimi. Hän näkee, että esimerkiksi tartunnanjäljityksen aika on ohi.

– Sen piiriin pääsee vasta virallisen testin kautta, jonne taas on käytännössä hankala päästä. Ihmisiin ei myöskään ehditä ottaa yhteyttä siinä ajassa, että sillä olisi merkitystä. Jos odotellaan päiväkausia tai pahimmillaan viikkoja tartunnanjäljityksen yhteydenottoa, ei sillä ole minkäänlaista merkitystä tartuntojen syntymisessä.

Järvinen huomauttaa, että pienemmillä paikkakunnalla tartunnajäljitys voi vielä toimia, mutta suurissa kaupungeissa se ei ole toiminut enää pitkään aikaan.

Hänen mielestään nyt tulisi luoda uudet pelisäännöt ja ohjeistukset siitä, keitä ohjataan testeihin, miten kotitestien suhteen tulisi toimia ja kuinka sairauspoissaolot jatkossa toteutettaisiin.

– Omikronin myötä sairauspoissaolojen pituus ylittää sen ajan, jonka omalla ilmoituksella voi useimmissa työpaikoissa olla poissa töistä.

Järvinen alleviivaa, että ohjeiden tulisi olla selkeät ja kaikille samat. Viime aikoina julkisuudessa on näkynyt erilaisia tulkintoja esimerkiksi koronatestiin hakeutumisen ohjeistuksesta.

– Joka tuutista pitäisi pyrkiä antamaan samantyyppistä ohjetta hengitystieinfektioon sairastuville. Tärkeintä olisi, että me kaikki vähentäisimme oman perhekunnan ulkopuoliset kontaktit mahdollisimman vähäisiksi. Sillä tavalla voisimme hidastaa tartuntojen etenemistä, Järvinen näkee.

Lue myös:

Päivittyvä seuranta: Tartuntoja viikonloppuna yli 17 000 | Pk-seudun liikuntapaikkojen sululle ja yleisötilaisuuksien kiellolle odotettavissa jatkoa

Koronaryhmä suosittelee, että pääkaupunkiseudun rajoituksia jatketaan kahdella viikolla

Kotitestin positiivista tulosta ei aina tarvitse varmistaa virallisella testillä, mutta siitä voi jatkossa koitua ongelmia koronapassin kanssa

Omikron leviää niin nopeasti, ettei karanteeni pysäytä tartuntaketjuja, sanoo ylilääkäri Sanna Isosomppi