Hyppää sisältöön

Kolmansia koronarokotteita jaetaan vaihtelevasti – Keski-Pohjanmaalla edetään maan kärkivauhtia, alle 50-vuotiaat odottelevat vielä vuoroaan Etelä-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaalla yli 12-vuotiaista jo yli kolmasosa on saanut kolmannen koronarokotteen. Esimerkiksi Seinäjoella uskotaan, että erot rokotustahdissa johtuvat maakuntien kokoeroista.

Ihmisiä odottamassa aulassa koronarokotukseen. Osa on rullatuoleissa.
Seinäjoen terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Marketta Mäenpää tiivistää rokotusten edistymiseen liittyviä haasteita.

Seinäjoella Areenan A-hallin käytävillä kulkee ihmisiä maskeissaan. Areenassa avattiin tällä viikolla uusi rokotusklinikka. Aiemmin rokotuksia on jaettu esimerkiksi Y-talolla ja aikuisneuvoloissa.

Uudella rokotusklinikalla hoidetaan jatkossa kaikki koronarokotuksiin liittyvät asiat puhelinpalveluista rokotuksiin.

Klinikkaa varten palkattiin lisätyövoimaa viiden henkilötyövuoden verran ja samalla terveyskeskuksen omaan vastaanottotoimintaan saatiin lisää resursseja.

Seinäjoen terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Marketta Mäenpää uskoo, että uusi klinikka helpottaa myös henkilökunnan kuormitusta.

– Täällä me keskitymme vain tähän yhteen tehtävään, Mäenpää sanoo.

Kolmansien rokotteiden jakotahti vaihtelee

Kolmansia rokotteita jaetaan pohjalaismaakunnissa eri vauhdilla.

Keski-Pohjanmaalla kolmannet rokotukset etenevät koko maan kärkitahdilla ja siellä rokotteen on saanut jo yli kolmasosa yli 12-vuotiaista.

Keski-Pohjanmaalla Soiten alueella kolmannen rokotteen saavat kaikki yli 12-vuotiaat, kun taas esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on rokotettu pääasiassa riskiryhmiä ja yli 60-vuotiaita.

– Yksi tärkeä syy on varmasti se, että meillä on maakunnallinen sote, ja me pystymme hoitamaan logistiikan joustavasti oman toiminnan sisällä. Rokotustoiminta on järkevöity tehokkaaksi, toteaa Soiten joukkorokotuksista vastaava Jukka Aro.

Aro uskoo, että myös siinä on eroja, miten aktiivisia ihmiset ovat rokotusten hakemisessa. Soiten alueella on pystytty myös lisäämään rokotusaikoja.

Rokotustoiminta on järkevöity tehokkaaksi.

Jukka Aro, Soiten joukkorokotuksista vastaava

Rokottajapula on valtakunnallinen. Henkilöstön määrä vaikuttaa Aron mukaan myös siten, kuinka paljon kukin rokottajapari ehtii vuoron aikana rokottaa.

Marketta Mäenpää kertoo, että Seinäjoella yksi työpari rokottaa vuorossa keskimäärin 120 ihmistä. Uudella rokoteklinikalla on kuusi rokotuspistettä.

Maakuntien välisiä eroja Mäenpää selittäisi lähtökohtaisesti asukasmäärillä.

– Kokkola on pienempi alueena ja siellä on esimerkiksi yli 12-vuotiaita noin parikymmentä tuhatta vähemmän kuin Seinäjoen alueella. Uskon, että esimerkiksi tämä selittää eroja prosenttiosuuksissa maakuntien välillä, Mäenpää pohtii ja muistuttaa, että Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kolmansien rokotteiden jakotahti on lähes sama.

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on rokotettu kolmansilla rokotteilla vähän reilu neljännes yli 12-vuotiaista.

Seinäjoella avattiin viikolla 1 ajanvaraus kolmanteen rokotteeseen myös yli 50-vuotiaille. Vaihtelua rokotteiden jakamisessa on myös maakuntien sisällä.

"Nyt aletaan kaivaa jo pussinpohjaa"

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän eli entisen Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kolmansien rokotusten pääpaino on ollut tähän asti yli 60-vuotiaissa ja riskiryhmissä.

Tavoitteena on kuitenkin kiristää tahtia myös muiden osalta ja osissa aluetta tarjotaan jo kolmosrokotteita yli 18-vuotiaille.

– Tämä tulee toki viemään aikaa ja tulee olemaan massiivinen projekti, koska puhutaan kymmenistä tuhansista rokotettavista, puntaroi Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Niemisen mukaan Pohjanmaan rokotustahti on kuitenkin hyvä, mutta henkilöstöpula painaa.

– Nyt aletaan kaivaa jo pussinpohjaa oman henkilöstön suhteen. Se on ollut äärimmäisen kovilla jo koko pandemian ajan, eli apuvoimia tarvitaan, Nieminen kuvailee.

Pohjanmaalla apua etsitään esimerkiksi etsimällä vapaaehtoisia rekrytointisivuston avulla.

Pula tunnistetaan myös Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Henkilökunta sairastaa myös eikä sijaisia saada mistään, Marketta Mäenpää painottaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osalllistua keskusteluun torstaihin 6.1. kello 23:een saakka.