Hyppää sisältöön

Lahtelaisilla on viimeiset hetket vaikuttaa Aleksanterinkadun ylikulkusiltaan – kaupunki lupaa käydä muistutukset läpi herkällä korvalla

Kävelysillan suunnitelma on kaupunkilaisten nähtävillä mahdollisia muistutuksia varten. Osuuskauppa Hämeenmaa haluaa sillalla yhdistää kadun vastakkaisilla puolilla sijaitsevat hotellitilat toisiinsa.

Lahden Aleksanterinkatu illalla. Bussi ajaa katua. Tyhjät kadut.
Kaupunkiympäristölautakunta päätyi puoltamaan Aleksin siltahanketta. Kuva: Petri NIemi, video: Markku Lähdetluoma.

Ylikulkusilta Aleksanterinkadun poikki hotellin asiakkaita varten on jakanut kaupunkilaisten mielipiteitä puolesta ja vastaan. Lahden kaupunginmuseo ei lausunnossaan puolla kävelysillan rakentamista. (siirryt toiseen palveluun)

– Silta estää pääkadun pitkiä näkymiä. Se ei tuo mitään uutta hienoa kaupunkikuvallisesti Aleksanterinkadun merkittävään historialliseen näkymään, rakennustutkija Roosa Ruotsalainen kertoo.

Roosa Ruotsalainen kertoo, että kävelysilta katkaisee myös Aleksanterinkadun perinteikkään talvivalosarjan. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Osuuskauppa Hämeenmaa on satsannut uusiin korkeatasoisiin hotellihuoneisiin 10 miljoonaa euroa. Mennessään aamupalalle tai käyttämään ravintolapalveluita hotellivieraat joutuvat kulkemaan kadun ylitse.

Lahden Seurahuoneen johtaja Marika Haavisto pitää tilannetta hankalana.

– Paras vaihtoehto olisi tietysti, että sisäkautta pääsisi lämpimästi säällä kuin säällä siirtymään kuivin jaloin hotellitiloista toiseen.

Viimeinen tilaisuus kertoa mielipide

Aleksanterinkadun ylittävästä kävelysillasta järjestettiin keväällä 2021 arkkitehtuurikilpailu. Palkintolautakunta valitsi kilpailun voittajaksi Seitti-ehdotuksen. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi suunnitelman ja se on nyt kaupunkilaisten nähtävillä mahdollisia muistutuksia varten.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (Kok.) lupaa, että muistutukset käydään huolella läpi.

– Jos on perusteita sille, että kävelysilta haittaa jotain käyttöä tai toimintaa niin tällaiset muistutukset huomioidaan erityisesti. Osuuskauppa Hämeenmaa on myös tässä herkällä korvalla, koska hehän tämän rahoittavat.

Francis McCarron sanoo, että kaupunkiympäristölautakunta haluaa tukea yksityisiä investointeja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Tuomas Helin kehottaa kaupunkilaisia tutustumaan asemakaavan muutosehdotukseen.

– Nyt katsotaan viimeisiä mielipiteitä, mitä tästä hankkeesta on. Tämän jälkeen se ei ole enää kaupunkilaisten käsissä.

Aleksanterinkadun ylikulkusiltaan liittyvä asemakaavan muutosehdotus on nähtävillä kaupungin verkkosivujen ohella (siirryt toiseen palveluun) Trion Palvelutorin Lahti-pisteessä ja pääkirjastossa helmikuun 7. päivään asti.

Lue myös: