Hyppää sisältöön

Näin sisärajavalvonta on purrut Lapissa: Torniossa käännytykset ovat tippuneet 20–50:een päivässä, lentoasemilta käännytetty vain tusina viikossa

Suomi ja Ruotsi tiukensivat koronamääräyksiä viime viikon tiistaina. Suomi on palauttanut sisärajavalvonnan ja Ruotsi on lisännyt rajatarkastusten tekemistä.

Rajatarkastukset palautettiin Tornioon viime viikon tiistaina. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa ja Haaparannalla takaisin käännytettyjen määrä on vähentynyt. Molemmat maat tiukensivat rajavalvontaa viikko sitten.

– Ensimmäisinä päivinä Suomen puolelta opastettiin takaisiin Ruotsin yli sata henkilöä päivittäin, mutta nyt tilanne on tasoittunut. Nyt määrät ovat olleet 20 ja 50 välillä, kertoo kapteeniluutnantti Tapio Kulmala Länsi-Suomen merivartiostosta.

Ruotsi palautti rajatarkastukset jo ennen joulua. Aluksi Haaparannalla tehtiin vain pistotarkastuksia, mutta viime viikon tiistaista alkaen rajatarkastuksia on tehty vuorokauden ympäri.

Viime viikon tiistaina Haaparannan poliisi käännytti kello 17:ään mennessä 400 maahantulijaa takaisin Suomeen. Kulmalan mukaan tilanne on kuitenkin tasoittunut myös Ruotsin puolella.

– Alussa määrät olivat suuria, mikä johtui siitä, että ihmiset eivät olleet vielä tiedostaneet uusia määräyksiä. Alun jälkeen tilanne on tasoittunut puolin ja toisin, Kulmala kertoo.

Lapin lentoasemilta käännytetty 12 henkilöä

Lapin rajavartioston rajatoimiston päällikkö Antti Virta kertoo, että reilu viikko sitten alkaneiden sisärajatarkastusten yhteydessä Lapin lentoasemilla on tehty 12 käännytyspäätöstä. Niistä kahdeksan on tehty Rovaniemellä ja neljä Kittilässä.

Ruotsin ja Norjan vastaisen rajan pienillä rajanylityspaikoilla sen sijaan ei ole tehty yhtään käännytyspäätöstä.

– Osa tulijoista on ohjattu takaisin täydentämään maahantulon edellytyksiä eli hankkimaan vaadittu koronatesti, Virta kertoo.

Takaisin käännytys ei herätä suuria tunteita

Kapteeniluutnantti Tapio Kulmala kertoo, että Torniossa takaisin käännyttämiseen on suhtauduttu neutraalisti.

– Ei ole ollut suurempia vaikeuksia. Uudet säännöt eivät ole olleet ihan tiedossa, mutta pääasiassa suhtautuminen on ollut neutraalia. Ei ole tullut vaikeita tilanteita, hän kertoo.

Kaikkiaan rajavalvonnan palauttaminen on onnistunut Torniossa hyvin, eikä suurempia ongelmia ollut.

Uutena vuonna Tornio järjesti ilotulituksen ja Haaparanta siitä tunnin myöhemmin. Rajalla asuvat ovat perinteisesti seuranneet molempia tulituksia. Tämäkään ei lisännyt käännytettävien määrää.

– 31. joulukuuta Suomen puolelta opastettiin takaisin Ruotsiin 24 henkilöä. Se ei ole kovin suuri määrä, kun sitä vertaa siihen, että tuona päivänä Suomeen saapui yli 3 000 henkilöä, Kulmala sanoo.

Rajanylittäjien määrä on vähentynyt Torniossa

Rajanvalvonnan palauttaminen ja kiristyneet koronamääräykset ovat vähentäneet rajanylittäjien määrää.

– Ne ovat laskeneet selkeästi. Viime viikolla liikennettä oli noin 40 prosenttia vähemmän kuin toissa viikolla. Eilen maanantaina liikennemäärä puolittui verrattuna edelliseen maanantaihin, Kulmala kertoo.

Maanantaina 3. tammikuuta rajan ylitti Torniossa yli 8 000 henkilöä. Luvussa ovat mukana ylitykset molempiin suuntiin ja tulijoita on suunnilleen yhtä paljon kuin menijöitä.

Toki viime viikot ovat olleet joulun ja uuden vuoden vuoksi arjesta poikkeavia.

– Kun arki alkaa, niin nähdään tarkemmin, mihin lasku asettuu, Kulmala toteaa.

Tiistaina 4. tammikuuta rajan ylitti Torniossa noin 8 700 henkilöä. Edellisenä tiistaina, jolloin rajatarkastukset palautettiin kello 15, rajan ylitti noin 6 500 henkilöä.

Muuttuvat rajanylityssäännöt rasittavat Norjan ja Suomen rajalla. Utsjoella asuvat Ellen Ravna kulkee säännöllisesti rajan yli töihin Norjaan. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Pienillä paikoilla liikkuvat lähinnä rajaseudun asukkaat

Pienillä paikoilla rajalla ei ole tapahtunut juurikaan muutosta, koska suurin osa liikenteestä on rajaseudun asukkaiden ylityksiä ja rajayhteisön asukkaat ja saamelaiset on vapautettu tiukasta enintään 48 tuntia vanhan koronatestin vaatimuksesta.

Lapin pienillä rajanylityspaikoilla rajatarkastuksia ei tehdä vuorokauden ympäri.

– Aukioloja ei ole kuitenkaan rajoitettu. Norjan vastaisella rajalla teemme yhteistyötä tullin kanssa tietyillä paikoilla, Virta kertoo.

Utsjoella asuva mutta Norjan puolella työskentelevä Ellen Ravna kulkee säännöllisesti rajan yli. Hän pitää rajanylitykseen liittyviä muuttuvia sääntöjä hankalina, sillä ne haittaavat normaalia elämää tilanteessa, jossa on totuttu käymään sukulaisissa ja kaupoilla naapurimaassa.

– Tiedän monta sellaista, jotka eivät jaksa enää käydä rajan toisella puolella, koska rajanylitykseen liittyy sääntöjä. Heitä on sekä Norjassa että Suomessa. Ihmiset pelkäävät, että eivät osaa hakea ja näyttää tarvittavia asiapapereita. Myös täällä Utsjoella on ihmisiä, jotka eivät enää käy Norjassa, koska rajan ylittävän pitää rekisteröidä itsensä netissä.

– Olen yrittänyt auttaa monia Norjan rajan ylitysasiossa, mutta siltikin rajanylitys on ollut liian vaikeaa joillekin.

Edit 7.1. 2022 kello 13.41: Ingressissä ollut lause "Molemmat maat ovat myös palauttaneet sisärajavalvonnan" on muutettu muotoon "Suomi on palauttanut sisärajavalvonnan ja Ruotsi on lisännyt rajatarkastusten tekemistä".

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 6.1. kello 23 saakka.

.
.