Pohjois-Pohjanmaalle ei uusia suosituksia koronan vuoksi – alueella todettu nyt viisi omikron-variantin aiheuttamaa tartuntaa

Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että yksityistilaisuuksia ei nyt järjestettäisi. Tartuntoja todetaan edelleen paljon ja tilanne aiheuttaa merkittävää kuormitusta niin perusterveydenhuollolle kuin erikoissairaanhoidollekin.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu tähän mennessä viisi omikron-variantin aiheuttamaa tartuntaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä ei tehnyt uusia suosituksia kokouksessaan tiistaina.

Maakunnan koronatilanne on säilynyt tammikuun ensimmäiselle viikolle tultaessa edellisviikkojen kaltaisena. Tartuntoja todetaan edelleen paljon ja tilanne aiheuttaa merkittävää kuormitusta niin perusterveydenhuollolle kuin erikoissairaanhoidollekin. Sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrissä ei ole tapahtunut joulun ja vuodenvaihteen aikana merkittäviä muutoksia.

– OYSissa potilasmäärät ovat vaihdelleet hieman kahdenkymmenen molemmin puolin. Pientä laskuakin on ollut havaittavissa, mutta toisaalta joulun ajan odotetaan näkyvän pienellä viiveellä ja on todennäköistä, että potilasmäärät jälleen nousevat, kertoo koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala tiedotteessa.

Omikron-variantin vaikutusta epidemiatilanteen kehittymiseen seurataan Pohjois-Pohjanmaalla aktiivisesti. Tähän mennessä alueella on todettu yhteensä viisi uuden variantin aiheuttamaa tartuntaa.

Nevalan mukaan variantin aiheuttamien tartuntojen lisääntyminen on myös Pohjois-Pohjanmaalla väistämätöntä.

– Rajoituksia ja suosituksia noudattamalla voimme hidastaa tartuntoja ja turvata sairaaloiden kantokykyä, mutta edelleen ainoa kestävä keino vakavien tautimuotojen estämiseksi on ottaa rokote.

Rokotekattavuus nousee Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti. Vähintään kaksi rokoteannosta on saanut nyt 81,9 prosenttia alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä. Koronatyöryhmä toetaa, että myönteistä on, että rokotusten teho alkaa näkyä erityisesti vanhempien ikäluokkien kohdalla, ja yhä harvempi koronatautiin sairastunut vaatii sairaalahoitoa. Sairaalahoitoa vaatineista suurin osa on ollut edelleen rokottamattomia.

Koordinaatioryhmä katsoo, että rajoitukset ovat edelleen välttämättömiä alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty aluehallintoviraston päätöksellä 15.1. saakka. Koordinaatioryhmä suosittelee, että myöskään yksityistilaisuuksia ei nyt järjestetä.

Voimassa ovat edelleen myös suositukset maskien käytöstä, etätyöstä sekä korona-ajan yleisistä hygieniakäytännöistä. Sairaana ei tule lähteä ihmisten ilmoille vaan on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.