Hyppää sisältöön

Kemijärven sellutehdashankkeen perustajayhtiön osakkeiden merkinnästä ristiriitaisia lausuntoja

Yksi tilintarkastaja on hyväksynyt osakemerkinnät, toinen tilintarkastaja on perunut hyväksyntänsä.

Kuvan tontille on valmisteltu uutta sellutehdasta puolenkymmentä vuotta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Kemijärven sellutehdashankkeen perustaneen Boreal Biorefin uusi tilintarkastaja KPMG on hyväksynyt Vataset Teollisuudelle tehdyt osakemerkinnät.

Yhtiön aiempi tilintarkastaja Ernst & Young hyväksyi merkinnät viime elokuussa, mutta perui hyväksyntänsä lokakuussa.

Kiistanalaisessa merkinnässä on kyse Vataset Teollisuudelle siirtyneistä 66 302 osakkeesta, joiden avulla Harri Vatanen on saanut määräysvallan Boreal Biorefissä

Ernst & Youngin mukaan antia ei olisi pitänyt hyväksyä 57 923 osakkeen osalta. Peruutusta perusteltiin sillä, että tilintarkastaja ei ollut saanut käyttöönsä kaikkea tarvitsemaansa materiaalia, eikä tyydyttäviä vastauksia kaikkiin kysymyksiin.

Mikään ei ole muuttunut lausuntojen välissä

Boreal Biorefin hallituksen uuden puheenjohtajan Mauri Suuperkon mukaan uusi tilintarkastaja KPMG on tehnyt toisenlaisen lausuntonsa samassa tilanteessa, missä aiempi lausuntokin on tehty.

Mutta miten on mahdollista, että samojen lakien mukaan toimivat tilintarkastajat antavat vastakkaiset lausunnot?

– En tiedä. Mieleen tulee, että onko edellisellä tilintarkastajalla ollut joku väärinymmärrys, Suuperko vastaa.

KPMG on siis todennut, että Boreal Bioref on saanut Vataset Teollisuus Oy:n merkitsemien osakkeiden merkintähintasuoritukset 165 755 euroa hyväkseen.

– Lausuntojen välissä ei ole tehty mitään lisäsuorituksia, Suuperko kertoo.

Oikeustaistelu kuitenkin edessä?

Boreal Biorefin hallitus vielä uudestaan hyväksynyt Vataset Teollisuus Oy:n osakemerkinnän ja vahvistanut kaikkien merkittyjen osakkeiden merkintähinnan suoritetuksi.

Boreal Biorefistä 104 000 osaketta omistava Silvi Industries on haastanut Boreal Biorefin ja Vataset Teollisuuden oikeuteen ja vaatii osakeannin rekisteröinnin perumista 57 923 osakkeen osalta.

Silvi Industries perustelee vaatimusta sillä, että kyseisistä osakkeista ei ole maksettu osakeannin mukaista merkintähintaa eli lähes 150 000 euroa.

– Pyrimme saamaan Silviin neuvottelukontaktin, jotta voisimme todeta, että riitelyä ei kannata jatkaa, Suuperko kertoo.

Boreal Bioref Oy on Kemijärven biojalostamohanketta varten perustettu yhtiö, joka myi liiketoimintansa Vataset Teollisuus Oy:lle vuonna 2020.