Hyppää sisältöön

Jättiläisvaraani houkuttelee satoja tuhansia turisteja Indonesian saarille – räjähtävä matkailu kutistaa maailman suurimman liskon asuinsijoja

Unescon mukaan Indonesian kunnianhimoinen matkailuhanke voi kutistaa Komodon kansallispuiston luontoalueita kolmannekseen.

Matkailu ajaa komodonvaraanin ahtaalle
Matkailu ajaa komodonvaraanin ahtaalle

Luonnonsuojelijat ovat huolissaan Indonesian hallituksen matkailuhankkeesta, joka uhkaa kuuluisan komodonvaraanin elinympäristöä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AP (siirryt toiseen palveluun) sekä Ranskan yleisradioyhtiö France Télévisions (siirryt toiseen palveluun).

Maailman suurimpana liskona tunnettu komodonvaraani on madellut samannimisellä saarella joidenkin arvioiden mukaan jopa miljoonia vuosia (siirryt toiseen palveluun). Jättiläisvaraaneja tavataan muun muassa Komodon, Rincan ja Padarin saarille ulottuvan, vuonna 1980 perustetun Komodon kansallispuiston alueelta. Muun muassa biodiversiteettinsä vuoksi se lisättiin YK:n maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991.

Nyt komodon- eli jättiläisvaraaneja on jäljellä noin 3 000. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitteli lajin uhanalaiseksi elokuussa.

Jättiläisvaraania ajaa ahtaalle niin ilmastonmuutos kuin sitä ihastelemaan saapuvat turistit, joita kävi alueella ennen koronapandemiaa vuosittain jopa 200 000. Viime vuosina Indonesian hallitus on halunnut kehittää aluetta entisestään luksusmatkailijoita houkuttelevaksi virkistyskohteeksi.

Luonnonsuojelijoita on huolestuttanut erityisesti miljoonahankkeen sisältämä suuri rakennussuunnitelma Rincan saarelle, jossa yli kolmasosa komodonvaraaneista elää. Suunnitelmat sisältävät muun muassa venesataman ja näköalatasanteen.

Unesco vaatii rakennustöiden keskeyttämistä

Unescon luonnonperintökohteiden yksikön johtaja Guy Debonnet kertoi uutistoimisto AP:lle joulukuussa, ettei Indonesian hallitus ole ilmoittanut muutoksista asianmukaisesti.

Maailmanperintökohteiden listaa ylläpitävä, YK:n alainen UNESCO on esittänyt huolta muun muassa siitä, että matkailuhanke kutistaisi kansallispuiston luonnonvaraisia alueita kolmasosaan nykyisestä. UNESCO:n mukaan hankkeen puitteissa ei ole tehty riittäviä arvioita sen ympäristövaikutuksista.

Unesco vaati lokakuussa 2020 Indonesiaa olemaan edistämättä hanketta ennen Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton arviota sen ympäristövaikutuksista.

Rakennusalue on ollut suljettuna yleisölle kuukausien ajan. Uutistoimisto AP kertoo, ettei se ole saanut lupaa päästä alueelle. Satelliittikuvat näyttävät AP:n mukaan, että rakennustöitä on jatkettu sen jälkeen, kun UNESCO on vaatinut niiden keskeyttämistä.

Rincan saaren matkailukohteiden avajaispäivää ei ole vielä ilmoitettu. Unescon Debonnet kertoo AP:lle, että järjestö neuvottelee Indonesian hallituksen kanssa ympäristötarkkailijoiden päästämisestä alueelle.

Debonnet sanoo AP:lle, että Unesco tarkastelee Komodon kansallispuiston asemaa luonnonperintökohteena tänä vuonna.