Hyppää sisältöön

Raju pahoinpitely vantaalaisen koulun pihalla oli vasta rikossarjan alku – 15-vuotias epäilty myös puukotti ja uhkaili viidakkoveitsellä, sanoo syyttäjä

Vuonna 2005 syntynyttä poikaa syytetään vantaalaisen koulun pihalla tapahtuneen pahoinpitelyn lisäksi useista törkeistä rikoksista. Syyttäjän mukaan hän puukotti 15-vuotiasta Alppipuistossa ja ryösti väkivaltaisesti 14-vuotiaan Kaisaniemen puistossa Helsingissä.

Tapahtumien aikaan 15-vuotiasta poikaa syytetään useista väkivaltarikoksista, joissa uhreina oli alaikäisiä poikia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Edellisvuoden syyskuussa 14-vuotiaan pojan Vantaalla tajuttomaksi pahoinpidellyt tuolloin 15-vuotias poika vastaa teoistaan nyt oikeudessa. Vuonna 2005 syntynyttä poikaa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä pahoinpitelystä ja useista muista rikoksista.

Syytteiden mukaan poika pahoinpiteli 14-vuotiasta poikaa Vantaan Havukosken koulun pihalla 11. syyskuuta 2020. Hän löi uhria nyrkillä kasvoihin, potkaisi polvella rintaan tai vatsaan ja löi jälleen nyrkillä kasvoihin. Lisäksi poika potkaisi uhria vatsaan tai kylkeen, minkä takia uhri kaatui ja löi päänsä.

14-vuotias menetti tajuntansa väkivallan seurauksena. Tämä oli alkua 15-vuotiaan syytetyn rikosten sarjalle. Häntä syytetään oikeudessa kaikkiaan yhdeksästä vuonna 2020 tapahtuneesta rikoksesta, joista suureen osaan liittyy alaikäisiin uhreihin kohdistunutta väkivaltaa tai sillä uhkaamista.

Syyttäjä: Poika yritti tappaa 15-vuotiaan Alppipuistossa

Teon aikaan 15-vuotiasta poikaa ja 16-vuotiasta poikaa syytetään kahdesta ryöstön yrityksestä Helsingin Alppipuistossa 10. lokakuuta 2020. 15-vuotiasta poikaa syytetään myös tapon yrityksestä.

Syyttäjän mukaan alaikäinen kaksikko yritti ryöstää 15-vuotiaalta pojalta tämän lenkkarit jalasta. Syytetyt uhkasivat poikaa sanallisesti kysymällä, haluaako tämä puukosta. Uhri onnistui kiipeämään kiven päälle ja juoksi pakoon, joten ryöstö jäi yritykseksi.

Samassa tilanteessa syytettyjen uhriksi Alppipuistossa päätyi toinenkin 15-vuotias poika, jolta syytetyt yrittivät viedä lenkkarit jalasta uhkailemalla sanallisesti puukotuksella. Hänkin pääsi juosten karkuun.

Syytteiden mukaan ryöstöä yrittänyt 15-vuotias poika kuitenkin tavoitti toisen karkuun juosseen pojan ja löi tätä yllättäen puukolla selkään. Uhrin päällä oli t-paita, huppari ja reppu, mutta teräase upposi niiden läpi.

Uhrin selkärangan viereen aiheutui ompeleita vaatinut haava. Teräase ei vahingoittanut häntä laajemmin, joten 15-vuotiasta syytetään tapon yrityksestä. Vaihtoehtoisena syytteenä on törkeä pahoinpitely nuorena henkilönä. Syyttäjän mukaan syytetty hävitti teräaseen teon jälkeen.

Alppipuiston tapahtumiin liittyen 15-vuotiasta tyttöä syytetään perättömän lausuman antamisesta viranomaiselle maaliskuussa 2021. Hän oli poliisin kuulustelussa väittänyt, ettei hän ollut 10. lokakuuta 2020 Alppipuistossa. Todellisuudessa hän kuitenkin oli ollut paikalla ainakin toisen edellä mainituista rikoksista syytetyn pojan seurassa.

Syyttäjä: Poika pahoinpiteli ja ryösti 14-vuotiaan Kaisaniemen puistossa

Pojan rikollinen toiminta jatkui vuoden vaihteessa 2020 Helsingissä Kaisaniemen puistossa. Syyttäjän mukaan hän vei viidakkoveitsellä uhkaamalla 14-vuotiaalta pojalta tämän olkalaukun, lompakon, rahaa ja raketteja.

Teossa oli mukana muitakin henkilöitä. 15-vuotias poika oli potkaissut uhria polvellaan kasvoihin ja jatkanut potkimista tämän kaaduttua maahan. Poikaa syytetään törkeästä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan poika oli viidakkoveitsellä uhkaamalla pakottanut 14-vuotiaan uhrin polvistumaan eteensä ja nuolemaan hänen kenkäänsä. Tapahtumat kuvattiin puhelimen videokameralla ja julkaistiin Snapchatissa. Nöyryytys tapahtui useiden muiden henkilöiden edessä. Poikaa syytetään teon vuoksi törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syyttäjän mukaan 15-vuotias poika uhkasi viiltää 14-vuotiaan pojan kurkun auki viidakkoveitsellä, jos tämä kertoo tapahtumista poliisille. Poika sai syytteet myös oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Pojalle vaaditaan ehdotonta vankeutta

Samaa 15-vuotiasta poikaa syytetään myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta 28. joulukuuta 2020 Muhoksella. Hänellä oli ollut tällainen kuva ja kuvatallenne puhelimessaan.

Vuonna 2005 syntynyttä poikaa syytetään kaikkiaan yhdeksästä rikoksesta: pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, kahdesta ryöstön yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kunnianloukkauksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Syyttäjä vaatii pojalle yhteistä ehdotonta vankeusrangaistusta nuorena tehdyistä rikoksista.

Toiselle Alppipuiston tapahtumista syytetylle pojalle syyttäjä vaatii ehdollista vankeustuomiota ja poliisille valehdelleelle tytölle syyttäjä vaatii sakkoja.

Tapauksen käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa 7. tammikuuta ja 24. tammikuuta.

Lisää aiheesta: