Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa on kuukauden sisällä ollut useita myyräkuumetapauksia – syksyn myyräkanta alueella Suomen runsaimpia

Kalajoki–Merijärvi-alueella myyräkuume-epidemia on nyt sattunut hieman normaalia myöhemmäksi. Myös Ylivieskan seudulla useita tapauksia on ollut alkutalven sijaan joulukuulla. Myyräkuumeen esiintyvyys riippuu myyrien kannasta.

Myyräkuumetta aiheuttava puumala-virus leviää metsämyyrän eritteistä, kuten ulosteista. Kuva: Kari Lahdenkangas / Yle

Myyräkuumetapauksia on ollut viimeisen kuukauden aikana useita ainakin Kalajoella, Merijärvellä ja peruspalvelukuntayhtymä Kallion kunnissa. Näin kertovat paikalliset tartuntatautilääkärit.

Alue onkin ollut Länsi-Suomen pohjoisinta kolkkaa, jossa on eletty runsasta myyräsyksyä Luonnonvarakeskuksen mukaan. Kovin pohjoiseen rannikkoa pitkin myyrähuippu ei näytä yltäneen, sillä esimerkiksi Raahen sairaalassa tautia ei ole nyt erityisesti havaittu.

Kalajoki–Merijärvi-alueella metsämyyräkannan vaihtelun mukaan esiintyvän taudin "piikki" on nyt sattunut hieman normaalia myöhemmäksi.

–Periaatteessa tätä normaalisti liikkuu loka–marraskuun aikana enemmän. Nyt on jostain syystä vasta joulukuun loppuun tullut näitä tapauksia, sanoo Kalajoen terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Mervi Manninen.

Mannisen mukaan Kalajoella yksi henkilö on joutunut osastohoitoon myyräkuumeen vuoksi.

Myyräkuumetta aiheuttava puumala-virus leviää metsämyyrän eritteistä, kuten ulosteista. Pölyyntyessä ne voivat joutua ihmisen hengitysteihin esimerkiksi ulkovarastoista. Säiden kylmetessä myyrät voivat myös hakeutua sisälle asuinrakennuksiin.

Pääsääntöisesti erityisen runsaasti pelto- ja metsämyyriä on tänä vuonna ollut Keski-Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle ulottuva alueella, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta

Länsi-Suomessa tihentynyt myyräkanta on alkanut talvella pienentyä, kanta hiipuu alueella aina ensi syksyyn asti.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.